30.6.2019

Atrapeista avaudun



siinä serinus laulaa juuri pari metriä yläpuolellani ilman mitään atrappia...


Noin viikko sitten täällä pääkaupunkiseudulla retkeillessäni kävin Vuosaaressa. Paikka kuuluu säännöllisiin retkikohteisiini, joten varsinaisesti bongaamassa en ollut vaikka siinä parkkipaikalla lauloi jo kolmatta päivää keltahemppo. Seijan kanssa kävelimme peruskierroksen Horisonttiin ja takaisin, takaisin tullessa paikalla oli bongareita ja vielä enemmän valokuvausharrastajia. Kuvia piti saada ja siinä sitten soittivat atrappia kovaäänisesti linnulle joka väliin ruokaili aidan takana rikkaruohoissa, väliin tuli lähipuskiin laulamaan.


Tuo atrappi kuului jo kauas, lintu vain läheltä. Sisälläni kiehui ja piti sitten avautua tuolle soittelijalle, miksi hän väkisin yrittää häätää linnun muualle. Soittelija oli juuri joku kaiketi ikäluokkaani oleva papparainen, ostanut uuden kameran ja jonkun kolmesatasen sen päähän arvatenkin eläkeharrastukseksi, tuskin kuvannut lintuja kauaakaan saati harrastanut lintuja vähääkään. Intti siinä että haluaa kuvia siitä ja houkutella sen lähelle, kuulemma muutkin olivat siten onnistuneet.

No, sanoin sitten vähän tylymmin että atrappi tehoaa vain lintuihin jotka ovat pariutuneet ja aloittaneet pesinnän, silloin, eivätkä välttämättä silloinkaan, ne hyökkäävät tulokkaiden kimppuun niitä pois häätämään. Yksinäiset juuri paikalle tulleet koiraat pelästyvät atrappia ja vaihtavat paikkaa. Tosiaan, vaikka nyt olikin Helsingissä Pride-viikko, tuokaan ei tullut tänne etelästä poikaseuraa hakemaan vaan vapaata reviiriä ja naarasta.

Pahin oli kuitenkin jo tapahtunut. Kaveri oli siirtynyt soittamaan atrappiaan juuri sen puskan luokse missä lintu lauloi, kas kun lintu lauloi piilossa puskan sisällä. Hän ei tajunnut että lintu piilotteli juuri tuon atrapin takia. Idiootin suora hyökkäys linnun reviirin ytimeen tehosi, lintu siirtyi takaisin aidan takaiselle ruderaatille ja hetken perästä hemppojen perässä jonnekin mäen toiselle laidalle ja sieltä sitten kauemmas. Sen koommin sitä lintua ei sitten paikalla enää nähty.

Lyön vetoa ettei tuo papparainen kuitenkaan tapauksesta oppinut yhtään mitään vaan jatkaa samaan malliin kunhan tilaisuus taas tulee. Vastaavia esikuvia on aivan liian paljon jopa jonkun tason ornitologeina itseään pitävissä.


***


ja siinä vaihtaa maisemaa.  (Mainittakoon että kuvat eivät ole kumpikaan kyseessä olevasta linnusta, eivät edes Suomesta eivätkä tältä vuodeltakaan... )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.