21.4.2019

Viisi vuosikymmentä sitten CXV




Vuoden 1969 linturetket jatkuivat heti seuraavana päivänä 21. huhtikuuta. Käväisin Halikonlahdella, lyhyesti vain. Muistiin olen kirjannut kevään ensimmäisen silkkiuikun kakkosaltaalta. Samassa sulassa oli haapanapari. Taivaanvuohi nousi esiin rantaniityltä, selkälokki lenteli taivaalla. Olen käynyt Vuohensaaressa asti koska Vaisakosta kuulin laulurastaan.

Seuraavana päivänä (22.4.1969) tein jälleen iltalenkin Halikonlahdelle. Kymmenkunta astetta oli lämmintä, taivas pilvetön ja tuuli pohjoisen puolelta. Silkkiuikkuja oli nyt kaksi Vuohensaaren salmessa. Haapanakoiras oli edelleen kakkosaltaalla, seuranaan nyt lapasorsakoiras. Tukkasotkia samalla altaalla oli viisi, punasotkia kymmenen. Selkälokki kierteli taas lahdella ja yli itäkoilliseen muutti kalasääski.




Seuraavana päivänä olen kirjannut lintuja muistiin aamun lehdenjakolenkiltä ja taas iltapuolen retkeltä Halikonlahdelle. Kylmä korkeapaine oli pudottanut aamun lämpötilan lähelle nollaa, iltapuolellakaan ei ollut kuin viisi astetta plussaa. Aamu oli tyyni ja pilvetön, iltapuoli lähes täyspilvinen, tuuli pohjoiskoillisesta ja se toi mukanaan ajoittaisia sadekuuroja.

Aamulla kuulin keskustassa kevään ensimmäisen käenpiian piipittävän. Punatulkkuja oli pesimäpuuhissa kaksi paria. Silkkiuikkujen määrä Vuohensaaren ympärillä oli nyt neljä ja yksi oli kolmosaltaallakin. Lapasorsakoiras oli saanut parin, sotkien määrä altailla oli kasvanut kaksinkertaiseksi edellispäivästä.

Kahdenkymmenenviiden kurjen parvi meni matalalla Vuohensaaren yli länteen. Viurilanlahdella oli kaksi merilokkia ja lietealtaiden laidassa kaksi taivaanvuohta. Kylmänpurkaus tuntui vaivaavan kevättä.

Seuraavana päivänä (24.4.1969) kuulin aamun lehtilenkillä vuoden ensimmäisen tiltaltin. Parempia lintu-uutisia kuulin sitten koulussa kun en itse retkelle ehtinyt. Halikonlahden altailla oli kierrellyt Lintuvuoren, Liikon ja Lehtolan mukaan lumihanhi! Katsojia oli ollut kai kymmenkunta kun se hetken paikalla viipyi. Vähän myöhemmin oli uutinen lehdessä että lintu oli löytynyt Kuusjoelta väsyneenä ja otettu talteen. Se oli karannut ruotsalaisesta lintutarhasta jalassa olleen renkaan mukaan.

***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.