27.4.2019

Neljä vuosikymmentä sitten CLXXV



( tämänkeväinen harmaahaikara )


Perjantaina 27.4.1979 kävin taas aamu- ja iltapäivällä Tiuruniemessä ja päivällä ehdin käymään Imatrallakin. Aamulla lämpöä oli viisi, illemmalla kymmenen astetta. Pilvistä oli ja satoikin ajoittain, näkyvyys oli sumun huonontama aamulla. Tuuli kääntyili lounaan ja kaakon välillä.

Lintuja muutti heti kun näkyvyys parani, jo sitä ennen sumusta kuului telkkäparvien siipien vinkumista. Joutsenparvi muutti matalalla Tiurun sairaalan yli ja sitä ennen hiiri- sekä tuulihaukka. Naurulokkimuutto oli rauhoittunut, noin sataviisikymmentä niitä vielä meni sumun hälvettyä. Kulorastaita oli jo kolme, punakylkiä toistasataa, laulurastaitakin parikymmentä ja lisänä räkätit sekä mustarastaat. Pari kivitaskua oli pysähtynyt iltapäiväksi Tiuruniemen rantaan.

Paikallisista vesilinnuista silkkiuikku oli sekä Tiurun sulassa että Vuoksessa, Vuokseen oli tullut kolmentoista tukkasotkan parvi.

Lauantaina 28.4. oli sitten yhteismuutontarkkailupäivän uusinta. Mie lähdin jo puoli neljältä Tiuruniemen länsirantaan missä seurasinkin sitten muuttoa neljästä iltakolmeen. Pari astetta oli aamulla lämmintä, tyyntä, ohutta yläpilveä ja jäällä heikosti sumuntapaista. Näkyvyyttä oli aluksi pari kilometriä mutta yhdeksän jälkeen virinnyt heikko länsituuli ajoi edellään päälle sumulautan joka nousi yhdentoista maissa pilviksi taivaalle. Pian taivas kirkastui ja tuuli kääntyi etelän kautta kaakkoon. Tarkkailun lopussa lämpöä oli kaksitoista astetta. Paluun tein Tiuruniemen kärjen kautta tarkistamassa sulassa lepäävät linnut.


( sumussa tämäkin hiirihaukka )

Päivä oli oikein hieno, muuttavia lintuja laskin lähes 1300 ja lajimääräkin nousi kuuteenkymmeneenkahteen vaikken laajempaa paikalliskomppausta tehnytkään. Muuton alkajaisiksi yli meni puoli viiden aikaan harmaahaikara, oikein hyvä havainto noina vuosina. Vesilinnuista heinäsorsia muutti 50, lisäksi telkkiä, isokoskeloita, kuikkalintu, kaksi parvea metsähanhia ja kaksi joutsenparvea.

Petolintuja näkyi kerrankin mukavasti, kaikkiaan 71, niistä buteoita ja sumun takia määrityksiksi jäi vain seitsemän hiirihaukkaa ja neljä piekanaa. Nuolihaukka oli kevään ensimmäinen, sääksiä näin nyt kolme ja varpushaukkoja kolmetoista. Pari tuulihaukkaa muutti myös.

Teeriä soidinteli Masteensaaressa ja Pellisenrannassa, kaksi näkyi lennossakin Saimaan etelärannan yllä. Kurkia muutti 41 lintua seitsemässä pikkuryhmässä. Kahlaajista eniten näkyi hyyppiä, toiseksi runsain oli yllättäen metsäviklo 10 muuttajan voimin, valkoviklojakin muutti jo kaksi, kuoveja vielä kuusi, taivaanvuohia lajin verran.




Naurulokkeja riitti vielä muutolle 172, kalalokkejakin 89, isommista vain seitsemän selkälokkia muutti. Korpit, palokärki ja käpytikat olivat paikallisia, varisista viisitoista muutti, mukanaan seitsemän mustavarista ja yksi naakka. Rastaiden pääosa taisi mennä jo päivää aiemmin, nyt näin enää yhden kulorastaan, toistasataa räkättiä, yhdeksän laulu- ja seitsemäntoista punakylkirastasta ja niiden lisänä 42 pikkurastasta joiden laji jäi sumun sekaan. Mustarastaita muutti enää kolme. Västäräkkejä meni 83, matsäkirvisiä 25, yksi tilhikin muutti ja paikallisina oli neljän parvi. Tikli oli myös muutolla yhdeksän vihervarpusen ja yhdeksän urpiaisen lisäksi. Peippoja meni 235, niiden huippu taisi olla jo takana. Järrejä niiden joukossa oli seitsemän. Kahdeksan pajusirkkua ja 12 keltasirkkuakin muutti vielä Saimaan jäiden yli.

Kukaan ei aiemmin ollut tuolla Tiuruniemessä muuttoa tarkkaillut, nyt tuli osoitettua että paikassa on potentiaalia hyvin ainakin kevätmuuton aikaan.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.