26.4.2019

Neljä vuosikymmentä sitten CLXXIV






Viikolla tein taas lyhyitä kävelyitä Rauhan sairaalan lähipiirissä palvelusvuoroja ennen tai niiden jälkeen. 23. huhtikuuta käväisin iltakävelyllä Imatrankoskella ja palasin Rauhaan Itä.Siitolan ja Karhumäen kautta. Lämpö oli jaksanut nousta jo viiteen asteeseen, kirkasta ja kaunista oli, pohjoinen korkeapaine jatkui.

Vuoksen vesilinnusto oli ennallaan, Itä-Siitolassa pelloilla töyhtöhyyppiä ja pari kuovia. Lokeista naurulokkeja oli tullut jostakin jo parisataa, ja yksi selkälokki Vuoksellekin. Niittykirvinen löytyi, västäräkkejä jo parikymmentä. Lajimäärä pysytteli vaatimattomasti 23 havaitussa.

Seuraavana aamuna tein vajaan tunnin aamulenkin ennen työvuoroa Tiurun kärkeen ja uudestaan puolentoista tunnin kierroksen iltasella. Vesilinnusto salmen sulassa oli entisellään, lokkeja oli tännekin tullut lisää, naurulokkeja vain viisitoista mutta selkälokkeja neljä. Työvuorossa yllätti vielä lentokyvytön pulun poikanen joka oli päässyt suljetulle osastolle ilmeisesti ilmanvaihtokanavaa pitkin. Viisasta sen oli pysytellä lukkojen takana koska pois lähtiessäni sairaalan pihalla yritti varpushaukka napata jotakin pikkulintua. Epäonnistuttuaan se jäi kyttäämään uutta mahdollisuutta pihan pensaaseen. Tiuruniemen käpytikka oli saanut parin ja ne seurustelivat iltakierroksella. Aamun parin asteen pakkasesta huolimatta rastaita oli tullut vähän lisää, laulurastas aamulla ja kolme punakylkeä illalla. Tilhiä riitti yhä, aamulla kolme ja illalla kaksi. Niittykirvisiä muutti aamulla neljä, rautiaisia kaksi samoin kuin pajusirkkuja. Lajeja löytyi 32.




Samat kävelyt tein seuraavanakin päivänä (25.4.1979). Aamulämpö oli kiivennyt ensi kertaa aikoihin kolmeen plusasteeseen, illalla oli jo kymmenen astetta. Taivas oli pilvistynyt ja tuuli idästä piristynyt.

Kaksi silkkiuikkua oli tullut Tiurun kärjen sulaan. Isokoskeloparin lisäksi sulassa oli tukkakoskelokoiras. Lehtokurppa karkasi ylös niemen kärjestä, ohi jään yllä muutti seitsemän hyyppää ja kuovi. Lokkeja muutteli myös verkalleen. Sairaalaln pihaan oli pudonnut yöllä peukaloinen, rastaiden määrä aamulla nousi jo yli sadanviidenkymmenen. Västäräkkejä oli jo neljäkymmentä, tilhiä vielä kaksi ja pajusirkkuja neljä. Lajimääräksi sain jo 40.

Seuraavana aamuna olin heti aamusta liikkeellä, lämpimänä yönä olivat linnut olleet liikkeellä jo yöllä. Muuttoa seurailin Tiuruniemessä iltapäivään asti. Vähän tuhruista sää vielä oli, muttei se tuntunut lintuja haittaavan. Metsissä oli aamuvarhaisella todella komea konsertti yön vahvan rastasmuuton jäljiltä.




Tiurun sula sai taas uutta lajistoa kun aamulla sinne laskeutui uivelopari. Kolme joutsenta muutti myös yli itään. Vihdoin näin myös petomuuton oireita, iltapäivällä yli meni 23 buteota joista viisi piekanaa ja neljä hiirihaukkaa, lisäksi viisi kalasääskeä ja neljä varpushaukkaa sekä yksi tuulihaukka. Myös kurkia lensi pohjoiseen 71 lintua.

Hyyppiä muutti yli viisikymmentä, kuoveja viisitoista, yksinäinen pikkukuovi, kaksi taivaanvuohta ja peräti kahdeksan metsävikloa. Naurulokkeja meni koko ajan, yhteensä noin kaksituhatta koilliseen. Metsäkirvisiäkin muutti jo kahdeksan, tiltaltti lauloi niemen kärjessä punarintojen ja rastaiden joukossa. Tilhiä oli taas kaksi, sama määrä lapinsirkkuja muutti aamulla Tiurun kärjestä, pulmunenkin meni vielä koilliseen. Paikallisista linnuista sairaalan pihan pikkuvarpuset rakentelivat pesäänsä. Lajimäärä nousi nyt jo 59:ään, ero viikon alkuun on huima. Muut imatralaiset tiesivät ettei petomuutto ollut vielä ehtinyt mennä ohi, sitä vielä kannatti odottaa.

***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.