25.4.2019

Neljä vuosikymmentä sitten CLXXIII



( sinisuohaukkakoiras jäi kai Mellonmäen parhaaksi havainnoksi )


Vuonna 1979 osallistuin yhteiseen muutontarkkailupäivään Imatran Mellonmäellä 21. huhtikuuta. Miut käytiin hakemassa Rauhasta aamuyöllä ja kello neljä oli joukkue valmiina Vuoksen varrella rajan tuntumassa. Kolea ja kylmä päivä oli, vaikkakin yleisesti ottaen aurinkoinen. Takatalvi ei ollut vielä hellittänyt.

Tärkeintä oli kai tutustuminen imatralaisiin lintuharrastajiin. Thurenin Eskon olin jo aiemmin tavannut, enhän mie muuten olisi paikalle tiennyt tullakaan. Nevamaan Esko oli uusi tuttavuus, Heikki Mälkiä ja L. Rummukainen samoin. Paikalla piti kirjaa ET eikä miulla ole niitä havaintoja vihossani. Yhteenvedon tarkkailusta Etelä-Karjalassa sain mistä voi lukea että havaitsimme muun muassa kaksi piekanaa, kaksi määrittämätöntä buteota, kymmenen varpushaukkaa, viisi tuulihaukkaa ja sinisuohaukan. Petomuutto oli siis Etelä-Karjalan mittapuin vaisua. Kurkia tai joutsenia emme huomanneet, emmekä hanhiakaan. Peippojen muuttoa oli hieman runsaan kolmensadan linnun verran, sepelkyyhkyt jäivät saman verran sen rajan alle. Rastaita näkyi hyvin vähän. Pari järripeippoa oli muuttaneiden peippojen joukossa. Päivä oli sen verran vaisu että uusinta sille oli tarkoitus tehdä tasan viikon kuluttua...

Seuraavaa päivänä oli taas aikaa tehdä oma varjoseuranta Tiuruniemessä. Paikalla olin varttia vaille viidestä iltaneljään, pienin tauoin kun kävin välillä syömässä. Nytkin aamulla oli kolmen asteen pakkanen, ohutta yläpilveä ja hyvin heikkoa tuulta ehkä koillisesta.




Tiuruniemen sulassa oli viitisentoista heinäsorsaa , yksitoista telkkää ja ajoittain isokoskelopari. Telkkien soidin oli kiivasta. Päivän ainoaksi pedoksi jäi varpushaukka. Teeret soidintelivat Masteensaaressa minkä rantaan kävelin päivemmällä muuttoa katsomaan. Sieltä näki paremmin etelästä mahdollisesti saapuvat. Kurkia sieltä sentään tuli viiden linnun porukka, seitsemän töyhtöhyyppää ja pari kuovia.Lokkeja liikuskeli pitkin päivää, muutosta mainittavimmat olivat seitsemän selkälokkia, paikallisiakin oli jo kymmenen. Vanha merilokki oli taas Tiurun sulan reunalla. Sepelkyyhkyjä muutti 25, variksia 50, niiden joukossa yksi mustavaris ja yksi naakka. Kulorastas lähti Masteensaaren laidasta jatkamaan kohti koillista. Muuten rastaita muutti nytkin vain muutamia. Peippomuutto jäi sataan lintuun, pulmusia meni sentään 17 linnun parvi.

Jos vertailee tähän kevääseen, ei täällä missään enää jäitä näy, ainakaan sellaisia joita tekisi mieli lähteä kävelemään parin kilometrin lenkille lähisaareen... 


***




( Masteensaaren korppipari oli taas paikalla )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.