29.4.2019

Lintuja vihoistani CLXXVI






Vuonna 1989 huhtikuun lopulla oli koleaa, ja ylitöitäkin riitti. 22. päivänä tein aamupäivän pikakäynnin Espoon Suomenojalle, neljä astetta oli lämmintä, tiheää sumua. Sumun seasta löytyi kuitenkin kevään ensimmäinen pikkutylli ja punajalkaviklo sekä lapasorsia.

Palailin takaisin Vantaalle ja kävelin Petikon metsään lintujen pesimätilannetta seuraamaan. Löytämässäni mustarastaan pesässä Ringin pellon laidassa oli emo ja sen alla neljä munaa. Toiselle viimevuotiselle pesäpaikalle oli alettu rakentaa uutta pesää. Sumussa lensi yli joutsen, jonka lajia epäilin kyhmäriksi. Rautiainen oli tullut laulamaan viimevuotiselle reviirille, vanhan metsittyneen pellon näreistä löysin muutaman uuden rastaanpesän alun. Yksi pesänalku löytyi myös riistaruokintapaikan vierestä. Läheltä löytyi kovin kesyn oloinen hirvi, seurasi meitä siinä parinkymmenen metrin päästä. Väistimme sitä, ties vaikka sillä olisi ollut vasa lähellä tai muuten äkäisellä päällä.

Seuraavana päivänä oli aikaa aamulenkille jonka tein Petikon metsän länsiosiin. Kivitaskukoiras oli tullut viimevuotiselle reviirilleen Martinlaaksoon, Pyymosan lehdossa oli runsaasti rastaita muttei uusia pesiä. Lehtokurpan pesän sentään löysin metsikön pohjoisreunasta, emolla oli neljä munaa. Koleaa oli edelleen, neljä astetta, pilvipeite sentään osoitti repeilemisen oireita illalla, mutta se oli vain matalan jälkeisen kylmän rintaman tekemää.

Seuraava päivä (24.4.1989) retkeily jatkui taas samoissa metsissä, kuntolenkin länsipuolella. Tavipari viihtyi pellonojassa, vähän edempänä kaksi metsävikloa. Pelloilla pyöri satoja peippoja ja järrejä yhtenä parvena, varpushaukka jahtasi parvea metsänreunasta hyökkäillen. Sarvipöllökin löytyi samasta metsänreunasta, liian lähelle tultuani se siirtyi syvemmälle metsään. Illalla tein koiran kanssa pikku kävelyn Variston suuntaan. Kolmen hirven porukka löytyi nyt sieltä. Näsiä kukki ja sammakot kurnuttivat vilkkaasti lätäköissä. Lintujen muutto tuntui pysähtyneen. Seuraava päivä kului taas kokonaan ylitöissä...

***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.