29.4.2019

Lintuja vihoistani CLXXVII






Seuraavan kerran kävin retkellä 26.4.1989, iltapäivällä Petikon metsässä lintujen pesintää seuraamassa. Ensi kerran pitkästä aikaa oli vähän lämpimämpää, iltasella 17 astetta. Tuuli olikin kääntynyt kaakkoon mikä yleensä tietää täällä hyvää.

Västäräkkiparilla oli jo pesän paikka tiedossa Ringin parkkipaikan vieressä halkopinossa. Mustarastas hätäili puronvarressa, pesää en löytänyt mutta aiemmin löytämässäni pesän alussa vähän edempänä oli nyt kolme lämmintä munaa. Toinen pesän alku oli ilmeisesti hylätty. Hiirihaukkapari kaarteli pellon yllä, pakettipellon näreissä hyräili punatulkku.

Seuraavana päivänä tein taas iltapäiväkierroksen töiden jälkeen, lämpö hätyytteli jo 20 asteen rajaa. Aurinko paistoi ohuen yläpilvipeitteen läpi, tuuli edelleen idän puolelta. Menin retkelle vähän lännemmäs Friimetsän eteläosiin. Tiltaltteja lauloi kolme, rantasipi oli ojanvarressa Vihdintien lähellä. Musta- ja laulurastaat olivat äänessä, metsäviklo soidinteli pikku kosteikkopainanteen yllä. Pellolla riiasivat töyhtöhyypät.




Pitkäjärvelle kurkistin myös. Heinätavikoiras oli koillisnurkan luhdalla, kolmen liron parvi oli myös ensihavaintoni lajista sinä keväänä. Hyypällä oli pesä pellolla lähellä Espoon rajaa. Taivaanvuohi soidinteli ja toinen vastaili niityltä. Nokikanoja ja silkkiuikkuja näkyi viitisen paria kumpiakin, pari tavia, neljä lapasorsaa ja kolme punasotkaa heinäsorsien lisänä.

Paluumatkalla kävin kurkistamassa Vehkalammin harakanpesään, sen alle oli rikottu kolme munaa. Itse lammella oli kolme taviparia ja haapanapari. Pikkutylli huuteli läheisen pellon laidasta.

Huhtikuun 25. päivä oli kokonaan sateinen, tosin viisitoista astetta lämmin sentään. Retkellle en ehtinyt. Seuraava aamu oli taas sumuinen, tyyni ja kymmenkunta astetta lämmin. Pajulintu lauloi kotipihan tuntumassa heti aamulla, saman tien kuului pari tiltalttiakin, yli lensi metsäviklo. Tämä kaikki tuli vastaan kun lähdin ylitöihin. Sieltä kotiuduttuani tein pikku koiranulkoilutuskierroksen ja sillä kuulin parikin uutta pajulintua, vuoden ensi leppälinnun, peukaloisen ja kuovin. Toinen peukaloinen oli laulanut jo työpaikan vieressä Keskuspuistossa. Sade alkoi uudestaan illalla.


***





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.