30.4.2019

Lintuja vihoistani CLXXVIII



( huono lentäjä törmää usein autoon )


Kolmen vuosikymmenen takainen vappuatto (30.4.1989) oli Vantaalla ja Helsingissä kolea, pilvinen ja sateinen ja ainoat havainnot linnuista tai luonnosta tein työmatkoilta. Kaksi siiliä oli jäänyt auton alle, toinen Kaivokselassa, toinen Kannelmäessä, tyypillinen kevään ensihavainto siitä lajista. Yksi fasaanikin oli autoon törmännyt kehäykkösen ja Hämeenlinnantien liittymän kohdalla.

Vappuna sitten oli autokierroksella koko päivän. Sää oli kirkastunut, tuuli kääntynyt pohjoisesta läntiseksi. Kiikalaan suunnistin ensiksi, Varesjokinotkoon. Peukaloinen lauloi, pajulintuja myös jo noin viisitoista, tiltaltteja viisi, lisänä rautiainen ja hippiäisiä.

Pönttöjäni kävin tarkistelemassa, lentokentän takana Immenjärvellä oli paitsi tuttu telkkäpari, myös tutulla reviirillä laulava järripeippokoiras. Metsäkirvisiä oli mäntykankaalla viitisen lintua. Johannislundin lähellä hömötiainen rakensi pesää pökkelöön, mustarastaalla oli pesä ja naaras hautoi niin etten viitsinyt sitä häiritä. Telkkänaaraalla oli pesä pöntössä.

Omenajärvellä oli vesilintuja kohtalaisesti, valtalajeina tuttuun tapaan puna- ja tukkasotka sekä nokikana. Mustalintukoiras seilasi järven selällä, viidentoista silkkiuikun lisänä oli myös nukkuva härkälintu. Korppi lensi yli ja rannassa lauloi pajusirkkuja sekä metsän yllä metsäkirvisiä. Kanadanhanhia huomasin kolme lintua, pesimään kai asettautumassa.



Salossa piti käydä saman tien katsomassa mitä vanhemmille kuuluu, huonoahan sinne. Sairaita molemmat, lähes viimeisillään. Diagnoosit vain puuttuivat, ja kohta nekin saataisiin. Halikonlahdella tietysti kävin katsomassa linnut sieltä. Harmaasorsia oli pari, samoin heinätaveja. Lapasotkia ui kakkosaltaassa neljä lintua, naaras ja kolme koirasta. Kalatiirat olivat tulleet, samoin keltavästäräkit ja suokukot. Kaksi kanadanhanhea viihtyi täälläkin, samoin kolme kyhmyjoutsenta, mahtoiko yksi olla jo jossakin piilossa pesällä. Passelin pellolla oli neljäkymmentä kapustarintaa.

Palailin sitten iltasella valtatietä takaisin Vantaalle. Iltakävelyn tein koiran kanssa vielä Raappavuoren ympäri, kevään ensimmäinen sirittäjä kuului laulavan mäen laidassa.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.