1.4.2019

Neljä vuosikymmentä sitten CLXVII




( takavuosien talvisorsia )

Maaliskuun viimeisenä vuonna 1979 oli aikaa ulkoilulle sekä aamulla että iltapäivällä. Aamukierroksen tein Rauhan sairaalasta Korvenkannan ja Karhumäen kautta Tainionkoskelle ja sieltä Vuoksen vartta Imatrankoskelle mistä palasin linja-autokyydillä takaisin. Lämmintä oli pari astetta, tuuli koillisesta, taivas pilvessä ja näkyvyyttä viitisen kilometriä, eli ei kovin keväinen sää. Iltapäivällä kävelin kuitenkin vielä Tiuruniemen kärkeen ja odottelin puolisen tuntia mahdollista muuttoa ennen kuin palailin takaisin.

Vuoksen vesilinnut olivat tuttuja, kuusikymmentä heinäsorsaa, seitsemäntoista telkkää, tusinan verran isokoskeloita ja talven paikalla viettänyt allinaaras. Harmaalokkeja oli kaksikymmentä Vuoksessa, Tiuruniemen edustalla 22 ja niiden joukossa taas merilokki. Mansikkalassa oli nyt kaksi mustavarista, Tainionkoskella kaksi pientä tilhiparvea, yhteensä 13 lintua. Tiuruniemessä ei muuttanut pitkään aikaan oikeastaan mitään, mutta yllättipä sentään lopulta 47 pulmusen parvi joka meni salmea pitkin lounaaseen.

Ihmiset alkoivat tietää jo harrastuksistani ja eräskin tuttava mainitsi havainneensa Ruokolahden puolella Mansakankaalla ukkometson. Sellaisen näkisin mielelläni täälläkin puolella Imatraa, tuonne oli liian pitkä matka.

Aprillipäivän aamuna tein taas saman Tiuruniemen kierroksen, vain todetakseni että koillistuulessa ja tihkusateessa muuttoa ei edelleenkään ollut. Tuuli oli vielä yltynyt kovaksi. Harmaalokit olivat lähteneet neljää lintua lukuun ottamatta, niiden lisäksi näkyi liikkeellä kuusi muutakin. Korppipari tuli pohjoisen puolelta Masteensaaren ylle mistä lähtivät edelleen Kangassaareen, ehkä pesivät siellä.

Tiuruniemen kärjestä Saimaalle lähti yksi vihervarpunen ja punatulkku, paikallisia variksia oli salmen jäällä kolmekymmentä. Kaksi käpylintuparia oli kävelymatkan varressa, sairaalan pihalla puluja ja viherpeippoja, lajimäärä retkellä jäi viiteentoista.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.