31.3.2019

Viisi vuosikymmentä sitten CX



( urpo ennemmin kuin turpo )


Maaliskuun kolmantenakymmenentenä vuonna 1969 kevätpaineet olivat kohonneet jo niin korkeaksi että tein kavereiden kanssa kierroksen Salosta Halikonlahden kautta Muurlaan ja takaisin aamupäivän tunteina. Yön neljä pakkasastetta vaihtuivat päivän yhteen plusasteeseen, lounaistuuli oli lupaavan kohtalaista, pilvistä oli. Mukana oli Lehtolan Tapani, auto, Lintuvuoren Jari ja Liikon Jorma.

Pojat kehuskelivat koko lenkin Vuohensaarentien ruokintapaikalla läpi talven olleesta tundraurpiaisesta, mie olin määrittänyt kaikki urpot perusurpiaisiksi. Jopa Teiron Heikkikin oli tuon turpon havainnut. No, tuohon päivään... Lehtolan Tapsalla oli siihenkin tarjolla heti neljän pulmusen parvi uloimmalta polttokaatopaikalta. Porukalla katselimme sitten yli sadan kottaraisen parvea Vuohensaarentien alkupään kaatopaikan yllä kun ohilentänyt kanahaukka pelotti kaikki muut linnut ilmaan. Siinä samalla yli lensi muutama kiuru, hemppo ruokaili ruderaatissa ja peippo viereisellä ruokintapaikalla. Vuorihemppoja oli tällä kertaa kaksi. Tien varressa oli kaksi mustavarista, Salonjoen yllä varpushaukka ja kun kävimme uudestaan polttokaatopaikalla, siellä olikin vain tuttu kolmen tunturikiurun ryhmä. Harmaalokki kierteli lahden yllä.




Muurlan kierroksella Liikko ja Lintuvuori komppasivat Muurlanjokivartta saaden esiin vain yhden heinäsorsan. Ylisjärven pohjospäässä huomasimme ampuhaukan kun se syöksyi jonkun pikkulinnun perään. Se oli ainakin miulle kevään ensihavainto. Takaisin Saloon palatessa huomattiin Pahkavuoressa neljäkymmentä kottaraista ja peippo lauloi myös Vähäjoen varressa. Kaikkiaan laskimme 24 lajia tuolla retkellä. Maaliskuun loppuun mennessä olin huomannut 49 lajia ja ampuhaukka oli kevään yhdeksäs muuttolintu miulle. Tuo edusti normaalia kevättä viisi vuosikymmentä sitten, sekä lajistoltaan että olosuhteiltaan.

Aprillipäivältä ei ole tietoja mutta huhtikuun toisena kävin aamulla pikakäynnillä Vuohensaarentien ja Helsingintien varressa sekä iltasella vielä Kokkilan lossisulaa katsomassa. Lämpöä oli asteen verran, taivas aamulla puoliksi, iltapuolella kokonaan pilvessä. Tuuli kaakosta ja näkyvyys oli hyvä.

Kevään voi sanoa virallisesti alkaneen kun Helsingintien yli muutti kaksi töyhtöhyyppää ja Turuntiellä oli niitä viisi kahdessa ryhmässä. Kaksi uuttukyyhkyä oli Tupurin mäessä, myöhemmin samalla paikalla seitsemän kyyhkyn parvi. Ylisjärvellä saalisteli tuulihaukka ja pellolla lepäili mustavaris.

Vuohensaarentien varressa oli tuttuja lintuja, kanahaukka nytkin, viisi mustavarista, sata kottaraista, hemppo ja vuorihemppo. Pari urpiaista oli tullut ruderaattiin, pari kiurua polttokaatopaikalle. Kokkilan sulassa oli tällä kertaa ensimmäinen telkkäni ja yksi harmaalokki. Kaikkiaan havaitsin päivän mittaan 26 lajia.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.