31.3.2019

Lintuja vihoistani CLXIX


( maaliskuisia jouhisorsia on näkynyt Vantaalla myöhemminkin)


Vuoden 1989 maaliskuun lopussa päätin laskea vielä viimeisen kerran talviaikaiset Martinlaakson vakiokierrokseni. 29. päivä kiersin viimeistä kertaa vakiokakkosen, sen länsipuolisen lenkin. Aamulla oli neljä astetta lämmintä, tuuli lounaasta navakkaa, taivas stratuksen peitossa ja ajoittain sumu tiivistyi tihkuksikin.

Aamulla jo ennen reitille lähtöä olin huomannut kodin ikkunasta ohilentävän varpushaukan, kottaraisen ja kuuden sepelkyyhkyn muuttoparven. Vähän yhdeksän jälkeen lähdin kiertämään. Alkuosuudella tuli vastaan talvelta tuttuja tali- ja sinitiaisia, variksia, puukiipijä ja viherpeippoja mutta myös jo laulava mustarastas, viisi harmaalokkia ja peräti seitsemän jouhisorsan parvi muutolla. Talvi tuntui olevan jo takana.

Raappavuoren osuudella vastaan tuli jo toinen puukiipijä, hippiäisiä, keltasirkkuja ja närhi mutta taas myös pari isokoskeloa, heinäsorsia, pari töyhtöhyyppää ja varpushaukka. Muuttajat siis alkoivat jo dominoida. Tosin matkan jatkuessa Vesitorninmäelle ja siitä Louhelaan talvinen vakiolajisto alkoi päästä takaisin kärkisijoille. Varpushaukka näkyi taas sekä Vesitorninmäellä että Louhelassa. Talven lajeista listalle tulivat varpuset, harakat, fasaanit ja pulut, muuttajista kottaraiset, harmaalokit ja isokoskelot vahvistivat lukujaan. Aseman lähellä huomasin räkättirastaan, Raiviosuonmäellä naurulokin ja talvilajeistakin mukaan ehtivät vielä punatulkku ja naakka.

Jos ottaa eroon muuttajat, niitä löytyi viisi lajia ja 20 lintua, talvilajeja viisitoista lajia ja 269 lintua. Tuo viimemainittu vastasi aika hyvin menneen talven vaisuja tuloksia, yhteensä laskennassa huomasin 25 lajia ja 322 lintua kun viisi lajia oli sellaisia joista osa oli muuttaneita, enintään 33 yksilöä. Runsain oli odotetusti talitiainen 81 ja kakkoseksi yllätti viherpeippo 56 linnulla, muut jäivät kauas näiden taakse.


( monikohan tuon aamun varpushaukoista näkyi useammin kuin kerran... )

Iltapäivään mennessä tuuli yltyi lähes myrskylukemiin, lähelle 20 m/s lukemia. Louhelan puistonurmikolle oli iltapäivällä saapunut vielä kolmen mustavariksen ryhmä.

Maaliskuun 30. päivänä matala ja kovan tuulen rintama olivat menneet, lämpötila nollassa, taivas lähes pilvetön, tuulta edelleen viitisen metriä sekunnissa. Laskentavuorossa oli vakioykkönen. Ennen kymmentä lähdin kierrokselle, nyt alkuosuudella tuli vastaan viisi talvilajia ja muuttava kiuru. Kivimäessä ja perkiössä oli vain talvelta tuttua lajistoa, kärjessä varpuset ja talitiaiset. Ylästöntien varren pelloilla oli töyhtöhyyppiä, lisää kiuruja, uuttukyyhky ja peippo. Tienvarressa lensi myös nokkosperhonen. Voutilaan mennessä mukaan tuli kottaraisia, Kuninkaantiellä lisää kiuruja. Vantaankoskella harakat rakensivat pesää, harmillisesti tuomipuskan latvaan mihin tuskin pääsisin kiipeämällä. Pari hippiäistä ilmoittautui laskentaan, samoin mustarastas ja telkkä, yli meni pari harmaalokkia. Paloaseman ohi lensi pari heinäsorsaa, kai joelle. Martinkyläntiellä oli viiden sepelkyyhkyn parvi, loppuosuudella neljän hempon porukka.

Puolenpäivän jälkeen lämpö oli noussut neljään asteeseen, taivaalle tullu ohutta yläpilveä, tuuli hieman yltynyt. Kaikkiaan havaitsin laskennassa 20 lajia ja 303 lintua, kun niistä laskee pois samalla tavalla muuttajat ja osittaistulijat, jäljelle jäi kymmenen lajia ja 257 lintua, sekin vastasi talven ankeutta. Varpunen vei kärkisijan 82 ja talitiainen kakkospaikan 63 linnulla.

Noiden kierrosten perusteella päättelin kevään olevan todella varhainen. Enpä arvannut että tämä olisi tästä eteenpäin uusi normaali...

***


( perinteinen varhaismuuttaja )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.