29.3.2019

Neljä vuosikymmentä sitten CLXVI



(  Tiuruniemessä merilokkeja näkyi usein, imatralaisten aiemmat havainnot olivat olleet vähissä kun eivät olleet osanneet siellä käydä )



Kevättä 1979 odottelin näihin aikoihin tulevaksi Rauhan sairaalassa Joutsenon ja Imatran rajamailla. Maaliskuun 27. päivä kului osastoilla töissä, pihan pikkuvarpusen huomasin päivän mittaan kolmesti.

Seuraavana päivänä aamun työvuoron jälkeen lähdin Tiuruniemessä käymään. Lämpöä oli peräti kuusi astetta, tuuli oli heikkoa idästä, pilviä harvakseltaan korkealla, näkyvyys erinomainen pientä autereentapaista lukuun ottamatta. Lunta oli jäljellä enää korkeintaan viitisentoista senttiä avomailla. Tiuruniemen kärjessä sula oli laajentunut jo noin hehtaarin kokoiseksi. Muuttoa katselin niemen kärjessä tunnin verran, samalla seurasin paikallisia lintuja.

Harmaalokkeja oli muutolla yhteensä 26, paikallisia sulan ympärillä 23. Merilokki oli paikallisten harmaalokkien joukossa. Variksia muutti myös kolmetoista, paikallisia oli parikymmentä. Korppi nousi Masteensaaresta ja lensi lounaan suuntaan, vaikutti paikalliselta, ehkä ihan pesivältä. Urpiaisia muutti tunnissa 24, niiden lisäksi näkyi kymmenen muuta. Tilhiä oli kuusitoista sairaalan pihassa, viherpeippoja viisi.

Sairaalan puutarhan yli muutti vihervarpunen, paikallisena oli pikkukäpylintukoiras. Sairaalan pihassa piti pikkuvarpuskoiras sitkeästi reviiriään. Kaikkiaan näin iltalenkillä kahdeksantoista lajia.


( peippokin löysi jo Rauhan sairaalaan )

Seuraavana päivänä oli vapaata aikaa aamulla. Kävin taas Tiuruniemessä seuraamassa mahdollista muuttoa runsaan tunnin. Aamun lämpö oli nollassa, iltasella olisi taas ollut viisi plusastetta. Yön pakkanen oli kutistanut sulaa mutta päivällä se taas palasi entiselleen. Aamulla oli utuista, näkyvyyttä parista viiteen kilometriä.

Harmaalokeista oli paikalla nyt vain yksi, yli muutti yhdeksän lisää. Variksia muutti aamun tunnin aikana yhdeksäntoista. Viherpeippoja oli muutolla neljä, vihervarpusia kymmenen, urpiaisia 61. Kolme käpylintua ja kaksi punatulkkuakin lähtivät niemen kärjestä Saimaalle ja yksinäinen pulmunen muutti niemen editse lounaaseen.

Paikallisista kiinnostavin oli sairaalan pihaan saapunut koiraspeippo. Tilhiäkin oli tullut jostakin taas kahdentoista linnun parvi. Sinitiainen lauloi Tiuruniemessä. Lajimääräksi sain seitsemäntoista.

Maaliskuun kolmaskymmenes päivä oli vapaata iltasella kun aamuvuoro oli loppunut. Tein runsaan parin tunnin kävelykierroksen Rauhan ja Korvenkylän kautta, Tiuruniemessä pysähdyin vain puoleksi tunniksi katsomaan muuttolintutilannetta. Sää oli kuten aiemminkin, neljä astetta lämmintä, tuuli hieman yltynyt ja koillisesta, pilviä tuskin ollenkaan ja näkyvyyttä riitti taivaanrantaan.

Tiuruniemen sulan vaiheilla oli taas 28 harmaalokkia ja yksi mustaselkä merilokkikin mukana. Yli muutti kaksikymmentä argaria. Variksiakin oli paikallisina jäällä nelisenkymmentä. Varmaan päivän paras muuttohavainto tuli tuulihaukasta, koiras meni matalalla ylitseni koilliseen, pikkulinnuista muutti vain neljä vihervarpusta ja yksi urpiainen.

Paikallisista sinitiaisen huomasin nyt Korvenkylässä, puukiipijän sairaalan puutarhalla, mustarastaan sairaalan pihalla. Kaikkiaan lajeja näin päivän mittaan yhdeksäntoista.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.