20.4.2019

Lintuja vihoistani CLXXV






Jatketaan vielä kolmen vuosikymmenen takaista huhtikuuta. Seitsemäntenätoista päivänä en tehnyt retkeä, satoi jokseenkin koko päivän. Aamulla lämpöä oli pari astetta, illalla neljä, taivas roikkuvan sadepilviverhon peitossa, tuulta illalla lounaasta kolmisen metriä sekunnissa.

Seuraavana päivänä (18.4.1989) oli sateen jäljiltä sumua, näkyvyys alle parisataa metriä. Päivällä sumu tiivistyi toveittain sateeksi, illalla sentään poutaantui. Tuuli idästä yltyi, pilvipeite oheni ja jopa aurinko yritti kuultaa pilvien takaa. Töiden jälkeen kävin koran kanssa Petikon kuntokierroksella. Räkättejä oli isoja parvia Ringin pellon reunoissa. Joukossa oli runsaasti myös punakylkirastaita ja viitisen laulurastasta. Töyhtötiaispari tirritti metsässä, muuten ei ollut mainittavaa.

Yhdeksäntenätoista päivänä ehdin koiran kanssa samanlaiselle iltakävelylle, tällä kertaa Martinlaakson länsipuolelle. Aamulla oli ollut jo seitsemän astetta lämmintä, taivas tosin pilvessä. Päivällä virisi itätuuli joka puhalsi pilvet pois ja aurinko pääsi lämmittämään, joten iltapäivällä oli jo 13 astetta plussaa. Varistonniityn laidassa oli heinäsorsapari, jonka naaras oli vaalean kermanvärinen, sillä olisi vaikeuksia pysyä piilossa hautomassa. Tiltaltti lauloi Varistonniityn etelämetsikön laidassa. Mustarastailla näytti olevan pesä lähellä, räkätit olivat myös valmistamassa omiaan. Punakylkirastaat ja laulurastaat pitivät ääntä ja varasivat reviirejään. Fasaaneja oli Varistonniityllä puoli tusinaa. Rautiainen lauloi lähempänä kotia Raappavuoren reunassa.




Seuraavan illan (20.4.1989) koirakävely suuntautui taas Petikon metsään. Jo päivällä töissä olin huomannut postikeskuksen pihalla kivitaskukoiraan. Päivä oli kuten edellinen, edeltävä yö lämmin ja iltasella taas 14 astetta. Taivas oli kuitenkin pilvistymässä. Hemppopari tuntui asustelevan voimalan lähellä, toinen Petikon teollisuusalueella. Rastaat olivat täyttäneet metsän, lauloivat ja rakentelivat pesiään. Heinäsorsanaaras piti haudonnasta taukoa Vehkalammin laidassa. Rautiaisetkin olivat runsastuneet, viitisen koirasta lauloi kuntokierroksen varressa, yksi Ringin pellon laidassa hakkuuaukolla.


Seuraava päivä oli sitten taas sadepäivä, ja kuluikin pääosin työssä kun tein kaksi vuoroa peräkkäin. Iltapimeällä palatessa pilvipeite alkoi jo rakoilla ja kuu sekä tähdet pilkottelivat toveittain pilvenreunoista.

***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.