18.3.2019

Viisi vuosikymmentä sitten CVII






Vuonna 1969 maaliskuun kolmastoista oli sää ja lintutilanne aamulenkkini aikaan kuten jonakin senastisena talvipäivänä. Vuohensaarentien alkupään kaatopaikan lähistöllä näkyi siellä pitkään viihtynyt kottarainen, vuorihemppojen kolmikko ja varpushaukka kävi myös paikalla saalista etsimässä. Peippoja oli sekä viereisellä ruokintapaikalla että Hämmäisten ruokintapaikalla Karjaskylään vievän tien varressa. Koulukaverini Liikko ja Lintuvuori kävivät omalla retkellään iltapuolella koulun jälkeen ja näkivät kaatopaikalla jo viisi kottaraista, sen vuoden ensimmäiset varmasti muualta muuttaneet linnut.

Viidentenätoista päivänä olinkin yli kuuden tunni retkellä heti lehdenjakokierroksen jälkeen, seurana oli Liikon Jorma ja Lehtolan Tapani. Varpushaukka näyttäytyi taas ja Tapsa oli huomannut edempänä Halikonlahdella myös kanahaukan. Vuohensaarentien ruokintapaikalla oli paitsi kolme peippoa ja kolme vuorihemppoa ja pikkuparvi urpiaisia ison keltasirkku- ja varpusparven seassa, myös kuusi peltopyytä. Kaatopaikan kulmalla oli nyt seitsemän kottaraista. Ulompana polttokaatopaikan kärjessä oli kolmen talvehtineen tunturikiurun ryhmä. Sinitiaisia lauloi reitin varressa siellä täällä ja viherpeippoja joka puolella. Ei päivä mitenkään erityisen keväinen ollut, pakkasta yön jäljiltä viisitoista astetta, taivas lähes pilvetön sentään joten aurinko lämmitti kun tuulikaan ei puhaltanut liikaa, se virisi iltapäivän myötä lännestä tai lounaasta ja toi mukanaan vähän pilviä. Aurinko tarttui hyvin naaman nahkaan. Kaikkiaan huomasimme 19 lajia päivän aikana.




Seuraavanakin aamuna olin retkellä lehtilenkin jälkeen kolme ja puoli tuntia. Varjossa oli pakkasta, auringossa hanget pehmenivät. Tuuli nyt idästä, aika heikosti edelleen. Aamun hajanainen pilvipeite hävisi puoleen päivään mennessä, näkyvyyttä riitti horisonttiin asti.

Nyt kävin paitsi Halikonlahdella, myös Halikon Kokkilassa. Vuohensaarentien varresta löytyi samoja lintuja kuin edellisenäkin päivänä, peltopyyt olivat yhä paikalla, vuorihempot, urpiaiset ja peipot myös, samoin kottaraisten seitsikko. Kokkilantien varresta kuulin hömötiaisen ja lossisulassa ui vuoden ensimmäinen isokoskeloni. Retki tuotti havaintoja kahdeksastatoista lajista.

Seitsemäntenätoista päivänä en käynyt retkellä mutta Lintuvuoren Jari kertoi nähneensä Halikonlahdella kevään ensimmäisen kiurun. Kahdeksantenatoista päivänä kävin itsekin paikalla mutta erikoisimmaksi havainnoksi jäi ruokintapaikalla ollut järripeippo.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.