17.3.2019

Neljä vuosikymmentä sitten CLXIII



( Imatralla näitä ei ole helppo nähdä, Salon seudulla on )


Maaliskuun seitsemäntenätoista (vuonna 1979) olikin edessä vapaa viikonloppu, vähän pidempikin, joten heti aamukuuden jälkeen lähdin Imatran keskusliikenneasemalle ja junakyydillä kohti Saloa. Kaunista oli, mutta kylmää ja tuulista kuten edellisinäkin päivinä. Matkalla huomasin teerikukon radan varressa Joutsenon Jänhiälässä. Lappeenrannassa junan ohi lensi 25 urpiaisen parvi, seurava lintuhavaintoni onkin vasta Perniön Pohjanjärveltä missä oli kuuden uuttukyyhkyn parvi, täällä päin oli siis kevätlintujakin.

Sunnuntaina (18.3.) tein sitten Salossa vuoden ensimmäisen retkeni Salon Halikonlahdelle. Sää ei täällä ollut sen keväisempi kuin Imatrallakaan, yöllä ollut noin 20 pakkasastetta, päivälläkin varjossa kymmenkunta vaikka auringossa olikin tuulensuojassa lämpimämpää. Tuuli pohjoisesta, ja se tuntui kolealta avomaalla. Pilviä ei ollut ja lumipeite oli hohtava.

Vähän katselin polttokaatopaikan kärjestä mahdollsia muuttajia. Naakkoja muutti tunnissa 83, mustavariksia 47 ja variksia neljätoista. Yksi kiurukin näkyi lentävän. Todenmukaisemman kuvan muuton tilasta antoi ykkösaltaan penkalta löytynyt kuollut töyhtöhyyppä. Vuoden ensihavainto paikalla oli kuulemma tehty vasta pari päivää aiemmin. Paikallisia kiuruja oli 25, kottaraisia seitsemän, kaikki keskittyneinä lietealtaille. Vuohensaarentien varressa oli yksi järripeippo, Joensuun puiston laidassa kaksi peippoa joista toinen yritti laulaakin. Muu lajisto oli talvivakioita, Virtasen Kimmolta kyselin turkinkyyhkyjen tilannetta. Niistä oli talvelta vain muutama havainto, vaikuinen se oli vain kaupungin puutarhalla.

Maanantaina palasin sitten junakyydillä Imatralle ja sieltä bussilla Rauhan sairaalaan sivaripalvelusta jatkamaan. Imatran keskusliikenneaseman yli muutteli räkättirastas itään varttia yli viiden.

***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.