16.3.2019

Neljä vuosikymmentä sitten CLXII






Vuonna 1979 maaliskuun viidentenätoista talvi tuntui kiristävän otettaan. Pakkasta oli kymmenkunta astetta Rauhan sairaalassa kun aamulla lähdin bussikyydillä Imatrankoskella käymään. Takaisin palasin kävellen aseman ja Karhumäen kautta. Tuuli puhalsi koillisesta navakasti, pilvistä oli ja keli tuntui ankaralta.

Heinäsorsia oli Vuoksessa viitisenkymmentä Imatrankosken ja keskusliikenneaseman vakiovälillä. Samalla välillä oli parikymmentä telkkää, seitsemän isokoskeloa ja talven viettänyt allinaaras. Mitään kevääseen viittaavaa ei näkynyt, mutta talvelta tuttu lajisto oli kyllä paikalla. Kaikkiaan näin parin tunnin pikakäynnillä 21 lajia. Käpytikka oli Korvenkylässä, pikkuvarpunen Karhumäessä, metsätaipaleilla närhet, töyhtö- ja hömötiaiset, hippiäiset ja käpylinnut. Iltapuoli kului taas palvelusvuorossa, samoin seuraava aamu.




Kuudennentoista päivän iltapuolella käväisin taas pikaisesti asioilla Imatralla ja siinä sivussa tarkastin Vuoksen vesilinnut. Heinäsorsat olivat eilisissä lukemissa, telkkiä 17 ja isokoskeloita neljä, tukkasotka näyttäytyi nyt samalla paikalla missä tein siitä talven ensihavainnon.

Pakkanen oli kiristynyt aamulla kahteenkymmeneen, iltasellakin oli varjossa lähes sama lukema. Pohjoisesta tuuli, ehkä hitusen heikomin kuin edellisenä päivänä mutta raaka oli ilma edelleen. Vuoksi oli taas saanut uutta jäätä ja jääpeite oli yhtä laaja kuin helmikuun puolivälissä.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.