15.3.2019

Lintuja vihoistani CLXIII



( perinteinen kevääntuoja )


Vuoden 1989 maaliskuun viidentenätoista kävin aamun linturetkellä Vantaan Pitkäjärven koillisnurkassa. Sulaa oli järvessä jonkin verran ja vesi oli muutenkin korkealla, noussut pelloille. Lintuja ei näkynyt joten jatkoin autolla edelleen Espoon Suomenojalle. Sielläkin oja ja suisto olivat sulat ja lisää sulaa oli venelaiturin takana idempänä.

Varikset ja naakat olivat runsaita, mustavariksiakin oli viisitoista kolmessa parvessa. Heinäsorsia oli yli viisikymmentä, harmaalokkeja yli kaksikymmentä. Kiuruja muutteli yli, pajusirkku piileskeli ojansuun ruoikossa. Sulaa oli riittävästi myös parille isokoskelolle. Kottaraisia lepäili alueella viitisen yksilöä ja ulompana merellä kierteli lisää lokkeja.

Päivä oli lämmin, viisi astetta retken aikana ja seitsemän illempana. Tuuli lounaasta ja näkyvyyttä riitti horisonttiin. Matkalla iltavuoroon huomasin Keskuspuiston laidalla Eläinten hautausmaan lähellä seitsemän tiklin parven, ensimmäiseni tuona vuonna.

Kuudentenatoista maaliskuuta kävin aamupäivän lenkillä Petikon metsän kuntokierroksella. Lämpöä riitti edelleen neljä astetta ja lumet olivat niin loskaantuneet ettei hiihtäjistä ollut lenkillä enää harmia.

Kaupunkilinnuista pulut, varikset, viherpeipot sekä tali- ja sinitintit ilmoittautuivat heti kotoa lähtiessä. Vehkalammin luona sulaojassa oli neljä heinäsorsaa, harakkapari tutulla pesäpaikalla ja keltasirkku. Metsään ehdittyäni löytyi ensin hippiäisiä, sitten töyhtötiainen. Kun lenkin loppupäästä huomasin vielä punatulkun, ja kotiin tullessa varpusia, kierroksen lajimäärä nousi tusinaan.

Lounaistuuli jatkui, piti taivaan pilvisenä ja illalla taas heikosti sateisena. Kevättä se nyt kuitenkin jo oli.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.