26.3.2019

Viisi vuosikymmentä sitten CIX



( talvilomalainen siinä puhdistautuu )


Vuonna 1969 maaliskuun 24. päivänä oli kirkas korkeapainesää, aurinko lämmitti mukavasti kun illalla tein lyhyen retken Halikonlahdelle koulupäivän jälkeen. Tuuli oli heikkoa, pikku puhallus tuli milloin etelästä, milloin pohjoisesta, pilviä ei näkynyt missään.

Tunturikiurujen kolmikko nautti talvilomastaan polttokaatopaikan reunan ruderaatissa, tuulihaukka saalisteli Vuohensaarentien varressa. Kaatopaikalla ruokaili neljä kottaraista ja sen vieressä rikkaruohostossa kolme vuorihemppoa. Polttokaatopaikan laidassa huomasin pulmusen. Se oli varmaan muuttanut, mutta ei tuona päivänä. Kaverit olivat nähneet sen jo edeltäneenä sunnuntaina.

Tiistaina 25.3. sää jatkui entisellään. Käväisin päiväsaikaan taas Halikonlahdella toivoen jonkun kevätlinnun jo saapuneen ja totta tosiaan, ensimmäisen kiuruni huomasin Vuohensaarentien lumenkaatopaikalla. Tunturikiurut olivat edelleen vanhalla paikallaan, samoin tuulihaukka. Kaksi kottaraista oli nyt Vuohensaarentien alkupään ruokintapaikalla, samoin ainakin yksi peippo ja peltopyyparvi missä nyt oli peräti kymmenen lintua. Mustavariksia oli tullut jostakin lisää, nuori lintu oli lumenkaatopaikalla, vanha lintu Vuohensaarentien alkupäässä ja vielä yhden näin lennossa Viurilan kartanon suuntaan.




Illalla innostuin tekemään polkupyörällä pöllönkuuntelukierroksen Merikulman, Hämeenkyläntien, Ilmusmäen ja Pettilän kautta takaisin Saloon. Ei ollut turha retki, Fulkilan kartanon jälkeen kuuntelin kun huuhkaja huuteli paikalla mistä myöhemmin löytyi peräti pesä. Toinen lintu vastaili sille peltoaukon toiselta puolelta ja kuuntelin tuota keskustelua siinä puolen tunnin ajan ennen kuin jatkoin matkaa. Huuhkaja huhuili myös Ilmusmäen itäpäässä ja siirtyi sieltä Rankosinmäelle, missä sitten hiljeni. Kotona olin tuntia ennen puoltayötä eikä aikaa paljonkaan kun kolmelta piti lähteä taas lehtiä jakamaan. Pakkanen yöllä oli pistävää, parikymmentä astetta joten kevät oli tästä vielä kaukana.

Ei tuntunut missään lyhyt yöuni, seuraavana aamuna lähdin heti lehtilenkin päälle pikakäynnille Halikonlahdelle. Ehdin käväistä alkupään kaatopaikalla, ruokintapaikalla ja vilkaista tienvarren peltoja ennen kuin piti mennä kouluun. Paikalla oli tutuista linnuista tuulihaukka, peippo ja kaksi kottaraista. Nuori mustavaris oli kaatopaikalla ja yli lensi kolmen linnun parvi pohjoiseen. Harmaalokkeja oli tullut kolme uutta. Kanahaukka kävi etsimässä saalista myös kaatopaikan luota hätistäen muut linnut vähäksi aikaa tiehensä.

Illalla innostuin hyvien havaintojen piiskaamana uudestaan pöllökierrokselle. Pakkasta oli edelleen seisovassa korkeapainesäässä kymmenen astetta vaikka päivällä oli aurinko kivasti lämmittänyt. Perniössä asti kävin kolmen tunnin kierroksen, mutta siltä puolelta kuulin taas vain tuon Fulkilan huuhkajan, Joensuun kartanonpuistossa huusi kerran lehtopöllö.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.