23.3.2019

Neljä vuosikymmentä sitten CLXIV



( harmaalokit sentään tulevat oli keli mikä tahansa )


Vuonna 1979 olin kevätpäivän tasauksen aikoihin taas Joutsenossa Rauhan sairaalassa, ja 21.3. iltasella käväisin lyhyellä retkellä Imatralla Vuoksen varren lintuja katsomassa. Lämpö oli nollassa, navakka tuuli lounaassa, taivas pilvessä ja näkyvyys mainio. Imatrankoskelta kävelin Tainionkoskelle asti jokivartta ja sieltä Karhumäen ja Korvenkylän kautta takaisin sairaalaan.

Vesilintutilanne oli ennallaan, heinäsorsia kuusikymmentä, telkkiä viisitoista, pari isokoskeloa ja tukkasotkanaaras vanhalla paikallaan. Viiden telkän parvi muutti Tainionkosken yli koilliseen. Harmaalokkeja virralla oli pari. Peruslajistosta eniten oli taas puluja ja variksia, pienemmistä varpusia, talitiaisia ja keltasirkkuja. Ritikankoskella oli komea 22 yksilön mustavarisparvi, lisänä kolme naakkaa. Siitolassa pihapuutarhassa ruokaili räkättirastas. Karhumäessä oli kolme paikallista tilheä ja kaksi vihervarpusta muuttolennossa, urpiaisia muutteli yli parikymmentä, muuta muuttoa ei sitten ollutkaan. Viherpeippoja oli paikalla jo parikymmentä pitkin matkaa. Metsätaipaleilla oli vain talvesta tuttua, töyhtö- ja hömötiaiisa sekä hippiäisiä. Kaikkiaan lajimääräksi sai 23, mikä sentään oli talvilukuja enemmän.

Seuraavat päivät kuluivat tiiviisti sairaalan palveluksessa, 23. päivänä kirjasin sentään muistiin pihan yli lentäneet kolme harmaalokkia ja sen että pihan pikkuvarpuskoiras lauleli aamulla innokkaasti vakiopensaassaan osasto ykkösen nurkalla. Lämpötila oli tuolloin asteen verran plussalla, tuuli kääntynyt kaakkoon, pilvipeite puoliksi hajallaan. Olisi ehkä ollut keväisempi päivä retkelle, sitä odotellessa...

***


( siinäkin puskassa pikkuvarpunen )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.