30.1.2019

Viisi vuosikymmentä sitten XCVIII






Vuonna 1969 ehdin taas linturetkelle 27. tammikuuta. Aamupäivän käytin Hämeenkyläntien kierrokseen. Pakkasta oli 23 astetta, onneksi oli tyyntä. Taivaskin oli lähes pilvetön.

Kaikkiaan näin retkellä kuusitoista lajia. Tuttu joka retken lajisto tuli vastaan jo kaupungissa, maalla näkyi sitten siellä tyypillisiä lajeja, närhi Hämeenkylässä, hippiäisiä, pari töyhtötiaista ja nelisen hömötiaista metsäosuuksilla.

Viherpeipon huomasin heti kotikulmilla Vähäjoen varressa, pulut, naakat ja varpuset keskittyivät kaupunkiin. Varikset, harakat, talitiaiset, punatulkut ja keltasirkut esiintyivät yhtä runsaina maalla kuin kaupungissakin. Fasaaneja löytyi vakiopaikoiltaan pitkin matkaa.

Helmikuun ensimmäisenä tein parin tunnin lenkin Halikonlahdelle, en tosin polttokaatopaikalle asti. Kovat pakkaset olivat ohi, asteen verran sentään nollan alapuolella. Taivas oli pilvistymässä, tuuli lännestä heikkoa.




Retkellä havaitsin seitsemäntoista lajia. Kottarainen jaksoi sinnitellä Vuohensaarentien kaatopaikalla, samoin kuusi vuorihemppoa ja viisi järripeippoa, edelliset rikkaruohostossa, jälkimmäiset kaupungin varaston lähellä ruokintapaikalla. Niiden seurassa oli yksi peippokin ja kaksi lisää Joensuun puiston kuusiaidan suojassa keltasirkkujen kanssa. Viitisen urpiaista oli Vuohensaarentien varressa. Palatessani keskustaan puistoissa oli parikymmntä viherpeippoa ja lopuksi yli lensi kanahaukka puluja sekä varislintuja hermostuttaen.


*** 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.