23.1.2019

Viisi vuosikymmentä sitten XCVII






Viisi vuosikymmentä sitten oli linturetkelle aikaa kahdentenakymmenentenä tammikuuta (1969). Tein Halikonlahdelle runsaan kahden tunnin kierroksen. Talvi oli perinteinen, pakkasta kuusitoista astetta, vähän yläpilviä, tuulta ei juuri lainkaan, näkyvyys erinomainen.

Tunturikiurujen kolmikko oli edelleen lahdella, olivat kyllä muuttaneet paikkaansa vanhan polttokaatopaikan vierustan rikkaruohostoon. Siinä altaiden ruoikossa oli myös pari sinitiaista. Vuohensaarentien kaatopaikan tuntumassa oli yhä ainakin kuusi järripeippoa ja yksi tavallinenkin. Toisen peruspeipon huomasin Joensuun kartanonpuiston kuusiaidassa, sen alle oli heitetty linnuille ruokaa, lähinnä kauraa. Vuodelle uutena lajina huomasin ylilentävän varpushaukan, se oli menossa länteen, kai kuitenkin metsästysretkellä. Kaupungissa oli viherpeippoja, eniten Vähäjoen varressa Käsityökoulun tienoilla.




Kaikkiaan retkelläni huomasin viisitoista lajia, tässä mainitsematta jääneet peruslajit olivat niitä runsaimpia, kaupungilla pulut, varpuset, varikset ja naakat, lahdella nuo ja harakat sekä talitiaiset, Joensuun ympärillä noiden lisänä keltasirkut ja fasaanit.

Seuraavana päivänä en tehnyt varsinaista linturetkeä, mutta aamulla huomasin kouluun mennessä ison urpiaisten ja vihervarpusten sekaparven ja kotiin koulusta palatessa taas kanahaukan. Tuon kanahaukan huomasin uudestaan 23.1. peräti kahdesti kaupungin keskustassa. Päivät olivat vielä lyhyitä ja ne kuluivat koulussa.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.