29.11.2018

Meren äärellä taas



( Porvarinlahden laulujoutsenet muutolla )

Taas olen parina päivänä tehnyt retken Vuosaaren suuntaan. 27. marraskuuta tein iltapäiväkierrokseni Mustavuoren ympäri, Porvarinlahden laitaa Horisontin kärkeen ja sieltä täytemäen yli palaten takaisin kuntokierroksen parkkipaikalle. Talvikeliähän tämä oli, pari astetta pakkasta, tuuli pohjoisen puolella, muuten siistiä vaikka pilviä lähes taivaan mitalla olikin.


Mustavuori oli kovin hiljainen, vain jonkin verran talitiaisia, käpytikka ja pari hippiäistä. Meren äärellä lintuja vielä oli, sisälahdet olivat jo jäätyneet mutta suojaisimpien poukamien edessä oli avointa.


Kyhmyjoutsenia löytyi perheittäin viisitoista, telkkiä kolmekymmentä ja isokoskeloita neljäkymmentä. Porvarinlahden yli länteen muutti seitsemän laulujoutsenen perheparvi, auringon jo laskettua Horisontin yli kymmenen isokoskelon parvi. Tukkasotkia ui Kalkkisaaren ja Varissaaren vesillä kahdeksantoista linnun parvi. Näköalatasanteelta katsoen keksin muutaman lokin lähivesiltä ja merilokkia seuraten huomasin nuoren merikotkan joka jahtaili vesilinnuista iltapalaa Granön ja mantereen välissä. Se pelotti ilmaan myös nuoren merimetson.


Sataman laidalla partioi pieni joukko variksia, kolme harakkaa ja saman verran korppeja. Aurinko ehti laskea kun kävelin takaisin. Joka puolella varoitteli kimeästi merula-melurastaita, niillä vain on hämärissä sellainen tapa. Jotakin odotin vielä täyttömäen laelta löytäväni mutta hiljaista oli autolle asti. Kaikkiaan retki tuotti 180 lintua kahdeksastatoista lajista.








Seuraavanakin päivänä eli 28.11. piti käydä Vuosaaressa, nyt aluksi Kallvikinniemellä. Sinne innosti lähtemään havaittu kyhmyhaahka ja miksei paikalliseksi ilmoitettu muuttohaukkakin. Aikaa vain oli vähänlaisesti kun iltapuolella pitäisi ehtiä hammashoitoon. Pakkasta oli nyt kuusi astetta, kirkastakin, tuuli tyyntynyt ja maisema auki taivaanrantaan. Linnuista piti tarkistaa heti Aurinkolahden lähiluodot joilla näkyikin yhdeksän harmaahaikaraa, kolme niitä oli lisää Kallvikin uimarannan edustalla.


Laulu- ja kyhmyjoutsenia oli uimarannan edustalla ja lähimatalikoilla kymmeniä, kanadanhanhia 55. Telkkä- ja koskeloparvia seuloin kovasti, mutta toivotuin lintu eli kyhmyhaahka löytyi laakean karin laidasta lähellä isojen vesilintujen keskittymää. Kaukana se kuitenkin oli eikä kameralla siitä kuvaa kannattanut toivoa vaikka juuri tuon puuttuvan kuvan takia olin tänne tullutkin. Kun virittelin kaukoputkea kuvatakseni lintua kännykällä sen läpi, nuori merikotka tuli tällä kertaa tänne ja sekoitti joutsenta pienemmät vesilinnut sekä haikaratkin pahan kerran ja tietysti spectakin hävisi samalla kai kärjen suuntaan. No, tämä on kamerankäyttäjälle hyvin tuttua...


Ehdin vielä käydä täsmäkierroksen Horisontin puolellakin, metsäosuudet jätin tällä kertaa vähiin ja kuvausvälineet sekä kaukoputken takakonttiin menoa hidastamasta. Eilisistä tukkasotkista huomasin nyt paikalla neljätoista. Kyhmyjoutsenia oli nyt kuusitoista, isokoskelot olivat ennallaan neljässäkymmenessä, lokkejakin samat, telkkiä kahdeksantoista. Pilkkasiiven sentään huomasin uutena.  Tyyni sää ja pakkanen olivat levittäneet ohutta riitettä eilistä laajemmalle.


Kaikkiaan tämä rantoihin keskittyminen tuotti tällä kertaa 22 lajia ja 356 lintua. Vesilintukirjo oli kohtalaisen hyvä, varpuslinnut jäivät vähiin eikä niitä näkynyt edes tunnin iltakävelyllä jo pimeän aikaan kotikulmilla, sen nyt tein oikeastaan vain saadakseni päivän askeltavoitteen täyteen.



***



( yksi allikin Kallvikista löytyi, pääjoukot lienevät kauempana merellä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.