28.11.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXXXVII






Neljäkymmentä vuotta sitten olin saapunut Jurmosta takaisin Saloon odottamaan lähtöä Imatran suuntaan, joulukuun alkupäivänä kun piti alkaman sivarivuosi Rauhan sairaalassa. Talvi oli saapunut, Halikonlahti oli lähes kokonaan jäässä kun tein sinne iltapäiväretken 27.11.(1978). Pikku sulia oli vain altaiden virtapaikoissa, lunta maassa kolmisen senttiä.

Sulan turvin ykkösaltaalla oli vielä heinäsorsapari. Neljä nuorta kalalokkia kierteli altaiden yllä ja harmaalokkeja oli alueella yhä puolitoistasataa. Pelloilla fasaaneja oli parikymmentä ja Katkiluodon pellolla kolmentoista peltopyyn parvi. Peltojen keskellä sähkölangoilla istui myös viiden kyyhkyn parvi tiiviinä, en saanut selvää olivatko uuttareita vai puluja. Korpinkin ääni kuului peltojen takaa, variksia paikalla olikin parisataa ja naakkoja kolmisenkymmentä.

Altailla touhusi muutama talitiainen ja yksi sinitintti. Yli lensi 150 räkätin parvi, toinenkin parvi saattoi mennä, ääntä vain kuulin. Salmenrannassa oli yksinäinen räksä. Laihon Ilkan mukaan 18. marraskuuta oli muuttanut noin tuhat ja 26. marraskuuta noin kuusisataa räkättirastasta. Mustarastaskin löytyi Salmenrannasta. Neljä kottaraista löytyi vielä lietealtaiden laidalta, samoin yhdeksän pikkuvarpusta. Yksinäinen pulmunen ja keltasirkku muuttivat lahden yli, pikkuparvi punatulkkuja oli kaupungin keskustassa.




Seuraavana päivänäkin kävin Halikonlahdella puolilta päivin. Lahden jäätilanne oli ennallaan ja lumikin pysynyt kaamosta valaisemassa. Heinäsorsanaaras oli edelleen altailla, lensi tosin Viurilanlahdelle. Kolmosaltaan pikkusulassa oli myös tukkasotkanaaras. Kalalokeista oli jäljellä kaksi ja harmaalokeista noin 120.

Fasaaneja huomasin viitisentoista, puluja viisikymmentä, eilistä viiden kyyhkyn mysteeriparvea en enää nähnyt. Variksia oli nyt pelloilla noin 250, naakkoja parikymmentä, tali- ja sinitiaisia yhteensä viitisentoista.

Räkäteillä oli jatkuvaa liikettä länteen ja luoteeseen, yhteensä huomasin 182 lintua kuudessa porukassa. Kottaraiset olivat paikalla vaikka kolme niistä viihtyi tällä kertaa Katkiluodon pelloilla. Viherpeippoja oli pitkin matkaa yhteensä 26, hemppoja noin 25 rautatieaseman lähellä ja kaksi lisää Vuohensaarentien varressa. Pelloilla pyöri 30 keltasirkkua ja yksi muutti lahden yli.

Punatulkkuja oli kaupungissa nyt viisitoista ja pari lensi Halikonlahdenkin yli. Joensuun kartanon pihalla ruokaili kymmenen pikkukäpylinnun parvi, kaksi koirasta siinä ja jo laulutuulellakin.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.