25.11.2018

Merenrantalähiretkeilyä


( lauantainakin näkyi koirastelkkä soidintelevan ehdotuksiaan naaraille )

Aika usein tänä vuonna ja nyt marraskuussakin päivittäinen lintukävelyni on suuntautunut lyhyen autoilun jälkeen Vuosaaren maisemiin. Tavallisimmin olen käynyt Porvarinlahden, Niinisaaren ja Horisontin maisemissa, joskus niihin liittyen Mustavuoren ympäristössä, jonkun kerran perinteisellä Kallvikinniemen kierroksella, lisättynä Aurinkolahdella pari kertaa.

Lauantaina olin ensin tuon Kallvikinniemen kiertämässä, sitten kävelin Niinisaaren läpi horisontin kärkeen ja palatessa kurkistin vielä jäätyvälle Porvarinlahdelle. Pelkkä kiikari oli varusteenani kuten tapa on enimmäkseen viime aikoina ollut. Lämpöä oli päivällä puolitoista astetta plussan puolella, illalla jo aste pakkasta. Taivas oli enimmäkseen pilvetön.

Merivesi oli todella matalalla ja sen huomasi jo Kallvikinniemen kierroksella. Rantaa oli paljastunut ja paitsi ulkoilijoita, myös variksia käveli hietikolla runsaasti. Viisitoista laulujoutsenta ja parikymmentä kanadanhanhea puuhaili kärjen länsipuolen matalikolla. Telkkiä oli joukossa muutamia, edempänä kärjen vaiheilla pari alliakin, kyhmyjoutsenia ui edempänä pareittain ja perheittäin, kaikkiaan viisitoista. Muuttoa ei ollut, jonkun lentävän merimetson ja lokin huomasin. Paikallisia telkkiä löytyi lisää, myös muutama isokoskelo ja yksittäinen tukka- ja lapasotka.




Männiköistä löytyi tiaisia, joukossa pari kuusitinttiäkin ja kolme pyrstötiaista. Kärjessä lepäili tovin kaksi isokäpylintua. Pari käpytikkaa naputteli eväitään tahoillaan. Paluumatkalla kurkkasin niemen tyven lahdelle, siellä ui 90 heinäsorsaa, jokunen isokoskelo ja yksinäinen merilokki.

Jatkoin täyttömäen eteläpuolen parkkikselle ja siitä lähdin kävelemään kohti Horisonttia. Valoisa aika alkoi olla viimeisellä tunnillaan joten reippaillen sai jo kulkea että ehti. Linnut olivat hiljenemässä paitsi mustarastaat, niitä ei ollut Kallvikissa mutta kyllä täällä. Muutama talitiainen ja urpiainen ehti näkyä ennen merta, siellä sitten isokoskeloita ja telkkiä jälleen, edempänä kyhmyjoutsenia. Kalkkisaaren tuulensuojassa kyyhötti harmaahaikara, muutama niitä oli näkynyt myös Aurinkolahden edustalla. Kiipesin näköalatasanteelle toteamaan ettei täälläkään muuttajia näkynyt. Lokitkin olivat hyvin vähissä. Pari naakkaporukkaa tuli mereltä ja jatkoi satama-alueen yli länteen. Isokoskeloita ja kyhmyjoutsenia helpoimmin löytyi jo hämärtyvältä mereltä.

Palatessani kiersin vielä Porvarinlahden laidan katsomassa kun huomasin sinne laskeutuvan tukkasotkakoiraan. Oli siellä parvi heinäsorsia ja telkkiä, peurojen rapinaa ja lukuisia mustarastaita. Autolle kulkiessani yli lensi jo lähes pimenneessä illassa neljän valkoposkihanhen parvi länteen.

Kaikkiaan kierroksellani huomasin 29 lajia, niistä naakkoja 125, heinäsorsia ja telkkiä 115, isokoskelot jäivät 89 lintuun. Kaikkiaan lintuja Vuosaaressa kirjasin muistiin 673.


***



( viimeisiä viedään )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.