17.11.2018

Lintuja vihoistani CXXVII






Marraskuun kolmantenatoista vuonna 1988 kävimme perheporukalla Salossa vanhempieni luona, ennen sitä käväisimme Halikonlahdella katsomassa mikä siellä oli tilanne. Jäässähän se oli, sulaa vain kakkosaltaan laidassa ja hiukan Halikonjokisuussa. Jari ja Seppo olivat laskeneet paikallisen talvilintulenkin jo edellisenä viikonloppuna.

Kakkosaltaan sulassa oli kyhmyjoutsenperhe ja lapasotkanaaras. Viitisen harmaalokkia ja yksi kalalokki kiertelivät lahdella. Muuten lintuja oli hyvin vähän, muutama tali- ja sinitiainen sekä yksinäinen urpiainen. Mököistenmäessä kierteli kolmensadan naakan porukka. Kotiin lähdimme vasta pimeän aikaan.

Seuraavana päivänä pilvisessä nollakelissä kävin aamusta vaihteeksi Espoon Suomenojalla, toteamassa että allas oli sielläkin jäässä. Purouoma ja edustan merialue olivat avoin. Harmaa- ja kalalokkeja oli sielläkin, samoin heinäsorsia. Läheinen puhdistamo keräsi variksia ja naakkoja, altaan reunat urpiaisia, punatulkkuja, tiaisia ja keltasirkun.

Vähän tyhjää päivää yritin pelastaa kiertämällä Petikon kuntolenkin, mutta lintuja oli hyvin vähän sielläkin, vain seitsemän tavallisinta lajia ja kymmenen keltasirkkua olivat yksilömäärästä lähes puolet. Iltapäivällä lämpö nousi pari astetta plussalle.




Viidentenätoista päivänä toivoin näkeväni lintuja kiertämällä silloisen vakiokakkoseni, Martinlaakson länsipuolen kierroksen. Sää ei luvannut edellisiä päiviä parempaa, lämpö nollan kahta puolta, taivas pilvessä, tuuli lännessä ja ajoittain yritti sataa heikosti lunta. Alkuosuudella ilmoittautuivat viisi peruslajia, pulu runsaimpana, Raappavuoren reunasta löytyi kuusitiainen ja fasaani, edempää metsiköstä hippiäinen, puukiipijä, hömötiainen, närhi ja punatulkku. Vesitorninmäen laidassa oli samoja lintuja ja uutena kaksi heinäsorsaa.

Louhelaan asti ehdin kun listalle nousi viherpeippo, Viherpuistoon kun mukaan tuli naakka ja mustarastas. Asemaa ohittaessa yli lensi kaksi harmaalokkia ja siitä eteenpäin loppuosuudella vain jo ennen nähtyä.

Lajeja oli reitillä peräti yhdeksäntoista, yksilöitä kuitenkin vain 195. Runsain oli odotetusti talitiainen 67 yksilöllä, puluja ja variksia 32 kumpaakin. Yhteen yksilöön jäi viisi lajia.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.