1.11.2018

Lintuja vihoistani CXIX



( varpusesta saa helposti näitä Angry Birds -poseerauksia )



Vuonna 1988 talvi teki tuloaan lokakuun lopulla, 29. päivänä satoi lumiräntää tiukasti koko päivän. Pakkasta oli pari astetta, tuuli luoteesta lähes kymmenen sekuntimetrin teholla, näkyvyys runsaan kilometrin.

Kelin puolesta oli hyvä päivä laskea tuttu talvivakioreittini Martinlaaksossa, nyt länsipuolella kulkeva, koira oli retkikaverina. Alkuosuudella tulivat vastaan tutut varikset, harakat, talitiaiset ja varpuset. Raappavuoren laidasta löytyi jo metsäisempää lajistoa kuten mustarastas, hippiäinen ja punatulkku. Matkalla vesitorninmäen kautta Louhelaan löytyi puukiipijä, keltasirkku ja viherpeippo ja lukuisia sinitiaisia. Uutta lajistoa löytyi tämän jälkeen vasta ostarille tullessamme, ensin puluja, sitten naakka ja pari heinäsorsaakin. Vielä ennen saapumista takaisin kotiin löytyi pari järripeippoa Raiviosuonmäen laidasta.

Kaikkiaan reitillä huomasin 196 lintua viidestätoista lajista. Kolmen kärki erottui selvästi, talitiaisia oli 55, varpusia 49 ja variksia 46. Yhteen yksilöön jäivät puukiipijä ja naakka, kahteen heinäsorsa, järripeippo ja yllättäen harakka.

Seuraava päivä kului muuttotalkoissa, linnuista merkitsin muistiin vain viiden tilhen parven Martinlaaksossa. Lokakuun viimeisenä talvi oli edelleen kiristymässä, pakkasta jo kahdeksan astetta aamulla, illalla edelleen kolme. Tuuli puhalsi kylmästi koillisesta, taivas oli pilvetön ja näkyvyyttä horisonttiin.

Linturetkelle tai oikeastaan koirakävelylle ehdin vasta iltasella. Kävin Vantaankoskella ja sen alapuolisessa suvannossa ui 22 heinäsorsan parvi. Reitin varressa oli viitisentoista viherpeippoa ja parikymmentä varista. Linnut katosivat jo nukkumaan ja loppumatka oli hiljainen kun tulin takaisin kotiin lähes puoli kuuden maissa auringon jo laskettua.

***


( pulu esittelee sydäntä nokan päällä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.