29.10.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXXXII



( piiloon pelastautumassa )


Lokakuun kolmantenakymmenentenä (1978) kävin aamupäivällä kierroksen Suomusjärvellä ja Kiikalassa. Omenajärvelle saavuin ensin. Järveä peitti lähes kokonaan jää, sulaa vettä oli kapeana railona lounaisnurkasta keskustaan. Yhdentoista laulujoutsenen porukka istui jäällä lähellä Ruohokaria. Railossa oli sataviisikymmentä heinäsorsaa, kuusi tukkasotkaa, neljä punasotkaa, pari telkkää ja isokoskeloa sekä uivelo ja nokikana. Yli muutteli keltasirkku, punatulkku ja viitisenkymmentä räkättiä. Viitisen räksää ja pari mustarastasta oli paikallisina rantametsässä ja pellolla.

Tutuimpien neljän tiaislajin parvissa liikkui myös puukiipijä ja hippiäisiä. Puolisen tusinaa käpylintua viihtyi puissa, niistä määritin yhden pikkukäpylintukoiraan. Peltoaukion laidassa muutteli yli viherpeippo ja kahden pulmusen parvi, niiden lisäksi kaksi parvea vihervarpusia. Laperlassa pelloilla oli tietysti keltasirkkuja ja variksia, Aneriojärvellä yksi laulujoutsen ja keskellä järveä tiukka 120 isokoskelon lautta. Paluumatkalla Saloon huomasin vielä neljäkymmentä heinäsorsaa ja kolmekymmntä isokoskeloa Muurlan Ylisjärvellä.




Ehdin tehdä vielä runsaan tunnin kierroksen Halikonlahden altaiden ympäri. Sorsia oli paikalla yli 1200, lähes kaikki heinäsorsia, joukossa viitisen tavia, kymmenkunta haapanaa ja yksi jouhisorsa. Kaupungin puistotyöntekijät olivat juuri äsken käräyttäneet yhden salametsästäjän jolla oli ollut sorsa saaliinaan, asetta vielä etsittiin.

Altaille oli jäänyt kolme tukkasotkaa, kymmenen telkkää ja allinaaras. Vanha merilokki ui kolmosaltaalla, muualla lahdella kierteli sata harmalokkia ja viisi kalalokkia. Pari pajusirkkua pyöri ruoikossa vanhan polttokaatopaikan edustalla. Variksia ja naakkoja oli lähipelloilla yhteensä toistasataa, keltasirkkuja parikymmentä, viherpeippoja ja vihervarpusia kierteli yllä muutamia. Lietealtailla viivytteli yhä kolmekymmentä kottaraista, pikkuvarpusten määrä oli kasvanut seitsemään. Pulmusiakin oli tienvarressa kaksi.

Vielä ennen lähtöäni Helsinkiin onnistuin huomaamaan yhden punakylkirastaan ja pikku tilhiparven, töitä oli edessä taas viikoksi.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.