28.10.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXXXI



( tämäkin töyhtötintti on kuvattu matkalla Varesjärvelle )


Vuonna 1978 lokakuun 28. päivänä tein vihkoni mukaan käväisyn Suomusjärvellä, tosin se näyttää kestäneen bussimatkoineen seitsemän tuntia. Sää oli tihkuinen ja linnusto vaisun oloista.

Lahnajärvellä ui kaksi silkkiuikkua keskellä ja yhdeksänkymmentä heinäsorsaa rantojen tuntumassa. Palokärki huuteli laitametsässä ja yli lensi kolme korppia. Jatkoin tietä Varesjärvelle. Järvenselällä näkyi vain yksi isokoskelo, rantametsässä sentään kolme teertä ja eteläpään kosteikosta nousi esiin lehtokurppa. Korppi löytyi Varesjärvenkin maisemista.

Tienvarsilla alkumatkalla löytyi variksia ja harakoita, tali- ja sinitiaisia pitkin matkaa. Viimeisen sinkkarin olen kirjannut näkyneen jo Varesjärven laitamilla. Metsän tiaisia oli pitkin matkaa, kymmenisen hömppäriä, kolme töyhtötiaista ja kaksi kuusitinttiä. Puukiipijöitä tuli vastaan kaksi.

Rastaat eivät olleet vielä häipyneet. Kymmenen räkätin lisäksi huomasin viisi mustarastasta ja kolme punakylkeä. Hippiäisiäkin riitti vielä kymmenkunta, vihervarpusia kolmisenkymmentä. Lahnajärven ympäristössä palatessani ja bussia odotellessani huomasin vielä varpusia ja keltasirkkuja.




Se bussi vei miut Saloon, ja seuraavana päivänä teinkin sitten retken Halikonlahdelle ja lähiympäristöön. Sää ei ollut edellispäivää parempi, tihkuilu oli vaihtunut lumikuuroiksi. Viurilanlahdella oli näkyvissä vielä kolmisensataa heinäsorsaa, lisää oli ruoikon kätkössä, mistä kuului myös haapanan vihellyksiä. Tulomatkalla Örnin kohdilla olin huomannut jo varpushaukan, oli siellä parvi pulujakin. Joensuun puistossa merkitsin muistiin viisi närheä ja saman verran mustarastaita, vihervarpusia viisitoista, hömötiaisten ja hippiäisten määrää en ole muistiin kirjannut.

Peruslinnustoa, fasaaneja, variksia, harakoita, naakkoja, tali- ja sinitiaisia, keltasirkkuja, oli pitkin matkaa. Viherpeippoja oli 120 linnun parvi Katkiluodossa ja kolmisenkymmentä vielä altaidenkin penkoilla. Altailla oli käymässä myös Sällylän Seppo.

Pari tavia löytyi ykkösaltaalta, kolmosaltaalta kolme tukkasotkaa, alli ja kymmenen telkkää. Lokkeja kierteli lahden yllä runsaat puolentoistasataa. Harmaalokkeja oli pääosa, joukossa viisi kalalokkia ja yksinäinen merilokki. Kiuru löytyi lähipellolta. Yli muutteli nelisenkymmentä räkättiä ja joukossa yksi punakylkirastas. Kottaraisia oli lietealtailla vielä kuusikymmentä, reunaruderaatissa tikli. Samoissa rikkaruohoissa oli edelleen kaksi pikkuvarpusta, Seppo sai niistä vuodenpinnan. Pulmusia kierteli lahdella kolmen parvi ja yksi yksinäinen, ruoikossa hätäili vielä kaksi pajusirkkua.


***





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.