20.10.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LXXXVII






Vuonna 1968 tein myös retken Halikonlahdelle 19. lokakuuta, sen jälkeen kävin vielä Sirkkulassa Ilmusmäellä. Retkelle kertyi mittaa puoli yhdeksästä iltakolmeen. Syksyn sää oli perinteinen, lämpöä pari astetta, luoteistuuli puhalsi ja kirkkaalle taivaalle kohosi päivän mittaan pilviä. Näkyvyyttä riitti horisonttiin asti.

Vuohensaarentien varressa oli aamulla paitsi puolensadan viherpeipon parvi, myös seitsemänkymmenen pulmusen parvi, sen syksyn ja koko vuoden ensihavaintoni lajista. Kanahaukka partioi peltojen yllä juuri maan pinnan yläpuolella. Viurilanlahdelle saapuessani huomasin joutsenperheen, vanhemmat ja kaksi poikasta. Nekin huomasivat kun tulin ja lähtivät saman tien jatkamaan muuttoaan etelämmäs. Viitisenkymmentä telkkää jäi lahdelle, altaalle yksi silkkiuikku. Pari taivaanvuohta nousi niityltä, lahdella viihtyi vielä myöhäinen selkälokki.

Ilmusmäellä kolmiomittaustorniin kiivettyäni ylitseni lensi myös kanahaukka, itään, ehkä paikallisen parin puolikas tai tuotoksia. Pari närheä lensi mäen laidassa, punakylkirastaita joka puolella.

Kahdentenakymmenentenä päivänä kävin aamupuolella Halikonlahdella ja iltapäivällä jälleen Ilmusmäellä. Lämpöä oli edelleen pari astetta, tuuli kääntynyt lounaaseen ja aamun usva nousi pilviksi päivän mittaan.



Halikonlahdelle mennesä vastassa oli eilinen viherpeippoparvi, pulmusia oli vain kuuden parvi mutta lisäksi kuului ääntä tienvarren pelloilta. Pari tikliä ja vihervarpunen löytyivät myös matkalta lahdelle. Altailla ui kuusi koskeloa ja lapasorsa. Penkalta nousi esiin taivaanvuohi ja niittykirvinen. Viitanmäellä huuteli käpytikka ja Halikonjokisuun ruoikossa ruokaili kaksi sinitiaista.

Päivällä kävin kotona Mököistenmäessä. Tilhiä oli paikalla taas parikymmentä, lisänä mustarastas ja yli muutti viidenkymmenen harmaan hanhen aura. Iltakierroksella Ilmusmäelle näkyi jälleen kanahaukka. Näillä eväillä piti taas pärjätä viikko koulussa...


***


( toinen variantti viikonlopun teemalajista )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.