22.10.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXXX






Sää oli todella kääntymässä talviseksi, seuraavana aamuna (22.10.1978) oli maassa muutaman sentin lumipeite ja lisää sateli hiljalleen. Kävin taas Halikonlahden maisemissa puoli yhdeksästä iltapäivään. Sundellin Juhani oli samaan aikaan retkellä. Vanhan polttokaatopaikan kärjessä oli yhä pari pikkuvarpusta, ja Suntti sai niistä elämänpinnan. Altan penkalta nousi ilmaan sinisuohaukkanaaras, ehkä sama kuin eilen. Tinvarsilla ja pelloilla oli satakunta varista ja saman verran naakkoja. Lahdella pyöri edelleen lokkeja, harmaalokkien määrä oli sama kuin eilenkin, kalalokeista ja naurulokeista oli puolet kadonnut. Lumi oli kasannut kottaraiset yhä sulille lietealtaille.

Niittykirvisiä oli altailla nyt neljä, pajusirkkuja kymmenkunta, keltasirkkuja paikallisina saman verran ja yli lensi viiden parvi. Lumi oli saanut liikkeelle myös pari kiurua, hempot ja viherpeipot ottivat säämuutoksen rauhallisemmin. Altailla ui parikymmentä telkkää ja heinäsorsaa, kymmenen tavia ja allikoiras.




Käväisimme Vuohensaaressa mutta huomasimme siellä vain pari kuusitiaista, mustarastaan ja ylilentävän pulmusen. Suuntasimme sitten Joensuun puistoon. Räkättejä oli yhä viitisenkymmentä, punakylkiä enää parikymmentä ja mustarastaita nyt viisi. Kottaraisiakin oli enää viisikymmentä. Tiaisia pyöri puistossa runsaasti, tali- ja sinitiaisten mukana kulki kymmenisen hömötiaista, kuusitiainen ja puukiipijä.

Kävimme myös Viurilanlahdella. Eilisten heinäsorsien ja tavien kaverina oli nyt pari haapanaa. Lumi oli hätistänyt jostakin esiin töyhtöhyypän joka suunnitteli etelänmatkaa lahden laidassa.

Seuraavana päivänä ehdin myös tehdä Halikonlahdella pienen aamulenkin. Jo lähtiessä huomasin Mököistenmäessä varpushaukan ja kuudenkymmenen kottaraisen parven. Halikonlahden altaille ehtiessäni paikalla oli parikymmentä heinäsorsaa, joista yksi oli siipirikko, taveja oli nyt viisitoista. Jostakin oli tullut kolmosaltaaseen myös pari tukkasotkaa ja kolme uuttukyyhkyä kierteli yläpuolella. Telkkiä oli enää kymmenen, pajusirkkuja viisi, niittykirvisiä kaksi.

Rastaista räkätit olivat liikekannalla, paikallisena vain yksi punakylki. Neljän sinitiaisen porukka lensi altaiden yli etelään. Kottaraiset ja keltasirkut tarkkailivat edelleen tilannetta, viherpeippoja muutti altaiden yli viiden parvi, samoin kolmekymmentä vihervarpusta ja tikli. Kumpiakin oli lisäksi paikallisina pari yksilöä.

Lahdella kierteli edelleen parisataa harmaalokkia ja parikymmentä kalalokkia, naurulokit olivat hävinneet. Sorsat keskittyivät Viurilanlahden puolelle, siellä lymysi seitsemänsataa heinäsorsaa, kolmisenkymmentä tavia, neljä haapanaa ja vielä kaksi lapasorsaa. Ympäristön pelloilla odotteli talvea puolitoistasataa varista ja parisataa naakkaa.

Pistäydyin Viurilan kartanon tienoilla. Vihervarpusia pyöri pihapuustossapuolensataa, tiklejäkin neljä. Yli muutti kahdessa parvessa 18 urpiaista. Kanahaukka löytyi kartanon rannasta, kuusi peippoa ja kolme järriä pihapuskista. Tilhen ääntä kuului taivaalta.

Jatkoin Iilikenmäen kautta Joensuun puistoon päin. Rastaita oli pitkin matkaa, räkättejä, pari mustarastasta, punakylkirastas. Punatulkkujakin löytyi neljän parvi ja yli muutti seitsemän käpylinnun ryhmä länteen.

Joensuun puistossa entisellään olivat tiaiset, sinkkarien ja tallarien kavereina nyt kymmenisen hömppäriä ja kolme kuusitinttiä eli hunnia. Rastaista oli jäljellä enää kymmenisen räksää, pari mustarastasta ja yksi punakylki. Vihervarpusia oli puolensataa, urpiaisia kymmenen ja lisäksi tikli. Kymmenisen närheä pysytteli yhä tammistossa, samoin pari peippoa ja kymmenen järriä. Jokivartta pitkin lounaaseen lensi käpylintu jonka tunnistin äänestä kirjosiipikäppäriksi. Se pysähtyi hetkeksi puihin mutta jatkoi pian matkaansa lahden suuntaan.

Iltapäivällä olinkin sitten jo bussikyydillä matkalla Helsinkiin. Ylisjärven pohjoispäässä huomasin nelisenkymmentä koskeloa porukkana kalastamassa. Edessä oli taas uusi pitkien päivien työviikko.

***

( jos on joskus katsonut vaikka Haliaksen bunkkerilla miten kuusitiaisparvi syöksyy ohi kohti kärkeä, arvaa, miksi näitä sanotaan sielläpäin hunneiksi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.