24.9.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXXII



( nuoret suosirrit ovat tämän ajan muuttajia vaikka huippu on jo takana )



Vuoden 1978 syyskuista vihkoa lukiessani olen ihmetellyt ensi sivun muistilistaa: Sinol, purkinavaaja ja teltan päällysmuovi... Vihkoa lukiessani asiat alkoivat seljetä. Syyskuun 22. päivänä tulin taas iltapäivällä Saloon töiden jälkeen ja kävin pikavierailulla Halikonlahdella. Kahlaajia oli, muun muassa kuovi- ja pikkusirri viiden suosirrin seurana ja neljäkymmentä suokukkoa. Varpushaukkakoiras kävi hätistelemässä niitä lietealtailla ja vedenpuhdistusaltailla kierteli vielä nuori ruskosuohaukka. Viidenkymmenen niittykirvisen ja kymmenkunnan metsäkirvisen mukana oli vielä viitisen lapinkirvistä. Pajusirkkuja oli altailla jo 70, västäräkkejä kolmisenkymmentä. Sorsia oli altailla parisataa, niistä sata heinäsorsaa, viisikymmentä tavia, parikymmentä haapanaa ja lapasorsaa ja kymmenisen jouhisorsaa. Yksi mahdollinen heinätavikin oli kolmosaltaalla. Telkkiä oli kuusikymmentä, osa Viurilanlahden puolella, missä olivat kaikki viisitoista silkkiuikkuakin.

Käynti jäi lyhyeksi koska pakkasin rinkan ja retkitarpeet mukaan ja jatkoin varttia vaille iltaseitsemän kohti Kemiönsaaren eteläkärkeä, tarkemmin sanoen Lövön saarta. Perillä olin iltayhdeksältä, pilkkopimeässä kasasin pystyyn teltan ja kävin nukkumaan. Ennen kuin uni tuli, kuuntelin laulurastaan, punarinnan ja järripeipon ääniä, ne olivat yömuutolla.


( hiirihaukkapäivä )

Seuraavana aamuna 23.9. oli sitten muutontarkkailun aika. Aamukuudesta paikalla oli jo Lehdon Harry Turusta kavereineen, miekin sitten kun heräsin. Muutto oli ihan kelvollista, päivä kylläkin oli aika kolea. Lämpö nousi aamun parista asteesta päivän viiteen ja laski taas iltapuolella kolmeen. Tuuli puhalsi reippaasti pohjoisesta tai luoteesta, aamupuoli oli enimmäkseen pilvistä, illalla pilvipeite rakoili. Turkulaiset lähtivät kotiin päin puoli kolmen maissa, mie jatkoin siitä yksinään.

Kyyhkyjä muutti noin 1540, sepelien joukossa kaksi uuttukyyhkyä. Peippoja muutti yhteensä viisisataa, niistä sata järrejä. Niittykirvisiä meni noin kaksisataa, vihervarpusia 150. Rautiaisia meni kolmisenkymmentä ja saman verran käpylintuja. Kylmänpurkaus herätti pedot liikkeelle, 48 buteosta määrittyi 20 hiirihaukkaa ja viisi piekanaa, sinisuohaukkoja meni viisi, kolmesta pikkufalcosta yksi määrittyi ampuhaukaksi. Varpushaukkoja meni 19 ja kanahaukkoja kaksi. Kaikkiaan petolintuja näkyi 85 ja lisäksi yksi pöllökin ennen aamuyhdeksää. Määritetyt kurjet jäivät kahteen pikkuparveen, kolmas parvi oli niin kaukana ettei saanut selvää olivatko ne kurkia vai hanhia. Ainoa varma hanhi oli merihanhi.

Muutakin meni, lapinharakoita muutti kolme, korppeja kierteli tienoolla kuusi. Käpytikka ja palokärki olivat paikallisina, yksitoista haarapääskyä ja kuusi määrittämättä jäänyttä pääskyä muutti myös, aamulla meni mustaviklo, päivällä kapustarinta ja seitsemän muuta kurmitsaa, mahdollisesti tundrakurmitsaparvi. Variksia oli muutolla noin 70, rastaita parisataa. Hippiäisiä saarella pyöri kuutisenkymmentä, tali- ja sinitiaisia kymmenen kumpaakin lisänään kuusi hömötinttiä.

Ilta kului sitten ruokaa ja teetä keitellessä ja kun telttaan nukkumaan menin, kahdeksan aikaan pimenevässä yössä muutteli yli yksinäinen merihanhi lounaaseen.


***


( merihanhen menoa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.