23.9.2018

Lintuja vihoistani CI




( vilahdus varpushaukasta )


Syyskuu 1988 jatkui kahdentenakymmenentenäensimmäisenä päivänä käynnillä Iso-Huopalahdella, pari iltatuntia siihenkin meni. Sää oli entisellään, navakka länsituuuli häiritsi lintujen näkymistä.

Yksi varpushaukka muutteli vastatuuleen jätemäen yllä ja pari muuta lajikumppania oli jo päättänyt jäädä paikallisiksi. Haarapääskyjä risteili vielä 19 reitillä. Tuo luku teki niistä runsaimman lajin. Vihervarpusia näin kahdeksantoista, talitiaisia kymmenen. Lajimäärä jäi vain kahteenkymmeneen, yhden linnun lajeja olivat naakka, silkkiuikku, niittykirvinen, fasaani ja harakka. Tiltalttikin jäi yhteen määritykseen mutta määrittämättä jääneitä phyllareita oli sentään seitsemän lisää.

Seuraavana päivänä yritin jääräpäisesti uudestaan, pitihän sitä yrittää parempaa kun tuulikin oli nyt heikompaa lounaasta. Muuten oli edelleen koleaa, korkein lämpö oli kymmenen asteen korvilla ja öisin käytiin nollan tuntumassa.

Tosiaan, nyt sain esiin 29 lajia. Runsaimpina olivat varpunen (65), kottarainen (40) ja naakka (33 yksilöä). Kovin laadukas lajilista ei siis vieläkään ollut. Varpushaukkoja ei enää näkynyt mutta nyt yli lensi palokärki pohjoiseen päin. Rautiaisia huomasin nyt kaksitoista, eilen en yhtään. Lapinkirvisiäkin oli yhdeksän, eilen ei yhtään.

Vähälukuisemmassa päässä harvinaisimpia olivat pohjansirkku ja sinirinta. Muita yhden linnun lajeja tällä kertaa olivat hemppo, kalalokki ja eilinen silkkiuikku. Palattuani Martinlaaksoon ehdin sopivasti nähdä parinkymmenen variksen ja viidenkymmenen naakan saapuvan yöpymään koillisesta. Aurinko laskee näihin aikoihin nopeasti, siirrymme puoleksi vuodeksi pimeyden aikaan.


***


( siellä kähmii rautiainen )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.