28.9.2018

Lintuja vihoistani CIII



( ei mikään harvinaisuus )


Syksy 1988 jatkui entisellään, koleana ja sateisena. Iltapäivällä 26.9. lämpö nousi sentään kolmeentoista asteeseen, tuuli lounaasta pysyi navakkana ja täyspilviseltä taivaalta tuli vähän väliä vettä.

Kävelin taas sateessa Petikon metsän kuntolenkin. Iltaviiden aikaan sade jäi pysyväksi ja linnut kaikkiaan hyvin vähiin. Taisin nähdä vain kuusitoista lajia, eniten niistä peippoja, 47. Hippiäisiä näin yhdeksän, talitiaisia kahdeksan. Aamun työmatkalla olin Keskuspuistossa huomannut pari rautiaista, tiltaltin ja pienen kottaraisparven, niitä ei Petikon kierroksella ollut.




Seuraavan päivän (27.9.) ilta kuluikin Haltialassa koiraa kouluttamassa, siellä oli siihen aikaan mäyräkoiraharrastajien harjoitusluola missä tiistaisin oli koiralla mahdollisuus jahdata oikeaa kettua. No, emäntä ja kasvattaja hoitelivat Miskan kanssa nuo hommat ja miulle jäi aikaa katsella mitä lähitienoolla linnuille kuului.

Varpushaukan olin huomannut jo kotikulmilla kun lähdimme ja seuraavan samanlajisen näin Haltialassa. Pelloilla kävi saalistamassa myös kanahaukka. Vitisenkymmentä töyhtöhyyppää lenteli pelloilla lähellä Vantaanjoen vartta, peippoja pyöri pelloilla parisataa, järrejä parikymmentä.

Paras havainto oli kiistatta isokirvinen, se nousi jostakin kauempaa petolinnun häiritsemän peippoparven hännillä ja lensi ylitseni pudottautuen viereiselle laidunniitylle. Se oli sellainen maastoisokirvinen joita noihin aikoihin määritykset muutenkin, oli kokoa, muotoa, lentotapaa, käyttäytymistä ja oikeaa ääntä. Mitään mongoliankirvisiä ei edes kehdattu noihin aikoihin noista ajatella vääntää ja sen verran hyvin sen näki ja kuuli ettei nummikirvinen tullut kyseeseen. Se taisi olla tuon vuoden köyhä vuodenpinna numero 202, ajokortti ja auto taisivat olla pääsyy siihen että nuokin lukemat olivat parempia kuin moneen vuoteen.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.