29.9.2018

Lintuja vihoistani CIV



( niittykirvinen on tämän ajan peruskirvinen )


Kolme vuosikymmentä sitten syyskuun loppu jatkui koleana. 28. päivänä aamu näytti vielä hyvältä, viisi astetta lämmintä, pilviä vain vähän, länsituuli. Valitettavasti oli vain työvuorokin, matkalla töihin huomasin kuitenkin viitisensataa peippoa ja järriä muutolla lounaaseen, yhden parven sepelkyyhkyjä, rautiaisen, pari niittykirvistä ja västäräkkiä sekä yhden lapinkirvisenkin. Kottaraiset Haagassa taisivat olla paikallisia.

Iltasella sää oli muuttunut taas sateiseksi. Tein kyllä taas kierroksen Petikon kuntoreitillä, vesisade ei haitannut Vehkalammin heinäsorsia mutta metsässä huomasin vain kolme närheä, pari mustarastasta ja puukiipijän. Lopussa oli jo aika pimeää kun taivas oli paksussa pilvessä ja satoi.

Seuraavana päivänä kävin taas vuorostaan Iso-Huopalahdella työpäivän jälkeen. Tuuli oli kovaa, toistakymmentä sekuntimetriä, taivas lähes umpipilvessä ja sadekuuroja kulki ohi ja yli vähän väliä. Lämmintä sentään oli edellisiin päivään verraten, nelisentoista astetta retken aikaan.

Näin sentään 24 lajia, vaikka esimerkiksi muiden mukaan paikalla ollut suopöllö jäi miulta piiloon. Kova tuuli piti linnut suojassa, niittykirvinen 40 linnulla oli päivän ykkönen, naakka 36 yksilöllä hyvä kakkonen. Kanahaukka oli retken ainoa peto, muut yhden yksilön lajit, punarinta, tikli, sinitiainen, kottarainen ja laulurastas, havainnollistavat vain miten tuuli vaikutti havaintoihin.

Tulin uudestaan Iso-Huopalahdelle seuraavana päivänä, syyskuun viimeisenä. Sää oli edelleen kovatuulinen, tuulensuojassa oli edelleen kohtalaisen lämmintä, kolmetoista astetta. Pilvet olivat hajonneet ja enimmäkseen paistoi aurinko.

Kahteenkymmeneenneljään lajiin jäin tälläkin kertaa enkä sitä suopöllöä tälläkään kertaa huomannut. Niittykirvisiä oli nytkin 44 lintua mutta tällä kertaa varpusia oli 70 ja se kiilasi runsaimmaksi. Varikset hoitivat kolmossijan 27 linnulla. Yksittäishavaintojen joukossa oli tällä kierroksella muun muassa silkkiuikku, keltavästäräkki, lapinharakka ja urpiainen.

Edessä oli viikonloppu ja suunnitelmissa jotakin muuta kuin näiden lenkkien kiertämistä...


***


( silkkiuikut ovat vaihtaneet väriä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.