31.8.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LXXVIII


( varmin petolintu Halikonlahdella noina aikoina )


Elokuu 1968 alkoi olla lopuillaan. 28.päivänä retkeilin taas Halikonlahdella aamupäivän. Pääskyjä kierteli lahden yllä, haarapääskyjä satakunta, parikymmentä räystäspääskyä ja alle kymmenen tervapääskyä. Nuolihaukkakin altaiden yllä kierteli, kaiketi himoiten noita pääskyjä. Ruskosuohaukkoja kierteli lahdella neljä ja sinisuohaukkanaaraskin näkyi taas.

Kaksi käpytikkaa näkyi päivän mittaan, toinen aamulla Salon keskustassa, toinen Halikonlahdella. Kahlaajista olen merkinnyt muistiin vain valko- musta- ja punajalkaviklon, Karhumäen Jussilla on muistissa lisäksi 5-7 suosirriä, 11 lapinsirriä, tyllilajeja 15 yksilöä ja mustavikloistakin neljän parvi.




Seuraavana päivänä kävin taas lahdella aamupäivän aikaan. Haarapääskyjä oli edelleen sata, käpytikka näyttäytyi nytkin ja lisäksi palokärki oli tullut lahden rantametsään. Tuulihaukka, kanahaukka ja kolme ruskosuohaukkaa olivat tämän päivän petolinnut Halikonlahdella.

Kahlaajista muistiin olen merkinnyt rantasipin, mustaviklon, pikkutyllin ja kuusi töyhtöhyyppää. Kymmenkunta sepelkyyhkyä lensi altaiden yli.

Seuraavana päivänä eli 30.8. en lahdella käynytkään, taisi olla jotakin erityistä tekemistä kun koulukin oli taas alkamassa. Karhumäen Jussin muistiinpanojen mukaan lahdella oli kohtalaisen hyvä kahlaajapäivä. Suosirrejä oli parikymmentä, kaksi vanhaa, muut nuoria, joukossa pikku- ja lapinsirri. Parinkymmenen tyllin parvesta kuului myös pikkutyllin ääniä. Punajalkaviklo oli yhä paikalla ja valko- sekä mustavikloista kuului ainakin ääniä.

***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.