30.8.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LXXVII



( tuntuu syksyltä kun kurjet muuttavat )


Elokuun 26. päivä vuonna 1968 oli taas loppukesäisen lämmin. Aamupuolen kello yhteentoista asti vietin Halikonlahdella, sitten pari tuntia Ilmusmäen kolmiomittaustornissa . Tuuli pohjoisesta joten toiveissa oli havaita muuttoa.

Halikonlahdella kiinnostivat taas kahlaajat. Kuovi oli taas tienoilla, samoin yksi jänkäsirriäinen. Pari punajalkavikloa oli kolmosaltaan lietteellä, mustaviklo ja kaksi valkovikloa lentelivät enimmäkseen Viurilanlahden puolella. Suosirrejä oli viisi, niistä yksi vanha, pikkusirrejä kaksi ja lapinsirrejä noin 25. Tyllejä oli toistakymmentä ja niiden joukosta kuului myös pikkutyllin ääntä. Taivaanvuohia oli 30 ja suokukkoja eniten eli 150. Huitti piti ääntä kolmosaltaan ruoikossa. Sorsien joukosta kirjasin muistiin neljä jouhisorsaa.

Tällä kertaa Ilmusmäelle ei tarvinnut enää mennä pelkkiä maisemia katselemaan. Kurkia muutti neljässä parvessa 80 lintua, pedoista kaksi hiirihaukkaa ja kaksi tuulihaukkaa. Halikonlahdella oli edelleen paikalliset kaksi tuulihaukkaa ja yksi ruskosuohaukka.




Seuraavana päivänä vietin kymmenen tuntia Halikonlahdella ja Ilmusmäellä. Muuttavia petolintuja ja kurkia odotin tällä kertaa turhaan, mutta oli Ilmusmäellä sentään vuoden ensimmäinen rautiaiseni kolmiomittaustornin lähellä. Harmaapäätikka kuului viereiseltä Silkkismäeltä, lähellä tornia oli pari närheä, seitsemän käpytikkaa, pari harmaasieppoa ja mustarastas.

Petolintuja löytyi vain Halikonlahdelta. Melko kesy nuori nuolihaukka oli altaiden kulmalla, kolme ruskosuohaukkaa partioi eri puolilla lahtea. Mie näin syksyn ensimmäisen sinisuohaukkani, Lintuvuoren Jari oli nähnyt sen jo 12. ja 23. elokuuta, lieneekö sitten sama lintu. Kalasääskikin pistäytyi lahdella.

Kahlaajien paras oli nuori isosirri, jota kovin määritin. Yksi punajalkaviklo oli vielä paikalla, kaksi rantasipiä samoin, mustaviklo ja valkovikloja nyt kuusi. Räyskäkin oli paikalla parin päivän tauon jälkeen.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.