21.8.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LXXIV



( valkoviklon näkee helposti ja kuulee vielä helpommin )


Vuonna 1968 yhdeksäntenätoista elokuuta vietin Halikonlahdella aamupuolella neljä tuntia ja yhtä pitkään iltasella. Sää oli vaihtelevaa, lämpö parissakymmenissä, aamulla kolme perättäistä sadekuuroa, illalla pilvipeite hajoamassa. Tuuli etelän puolelta. Karhumäen Jussi ainakin oli paikalla, kai muitakin.

Kaksi tuulihaukkaa kävi altaiden vaiheilla, nuolihaukka yritti saalista kahdesti, turhaan. Kaksi ruskosuohaukkaa saalisteli pitkin rantoja sitkeästi. Suosirrien joukossa nuorten määrä oli nousussa, kokonaismäärä pysytteli kolmissakymmenissä. Kuovisirrejä oli kaksi, nuoria molemmat, lapinsirrejä viisitoista. Jänkäsirriäisiä oli kaksi lintua altaiden lietteellä. Tyllejäkin oli kolmekymmentä, pikkutyllejä enää kolme nuorta. Metsäviklo, pari rantasipiä ja kolme punajalkavikloa olivat saaneet seurakseen kolme valkovikloa ja kymmenkunta mustavikloa.

Viisi räyskää löytyi aamulla Halikonlahdelta, muista linnuista on miulla merkintä vain viidestä nuoresta kalalokista altailla.




Maanantaina, kahdentenakymmenentenä, kävin retkellä aamupuolella. Poistuin ennen kuin sorsastus alkoi. Sumu aamulla oli tiheää, lämpö juuri ja juuri yli kymmenen asteen. Näkyvyys tullessani oli vain sata, parisataa metriä, poistuessani sentään runsaan kilometrin.

Sumun seasta huomasin nelisensataa sorsaa ja sotkaa lähinnä altailla. Eilisistä kahlaajista paikalla olivat ainakin punajalkaviklot, toinen jänkäsirriäinen ja toinen kuovisirri. Tuulihaukka näkyi sumunkin seasta. Pajusirkut kutsuivat toisiaan ruoikossa, Vuohensaarentien varressa oli pieni hemppoparvi.

Kahdeskymmenesensimmäinen päivä Halikonlahdella taisi olla myös sumuinen aamusta. Vietin aikaa puoli kahdeksasta puoleen päivään lähinnä kolmosaltaan penkalla. Mahdollisesti tuulihaukka kävi altaiden tuntumassa sumun seassa. Nuori ruskosuohaukka ja kalastava sääksi olivat helpompia tuntea.

Suosirrejä oli vain kolme, niistä yksi vanha. Lapinsirrejä oli altailla kaksikymmentä. Tyllejäkin katkokäveli lietteellä viitisentoista. Töyhtöhyyppiä muutteli altaiden yli kolme ryhmää, yhteensä 31 lintua. Sumun suojassa uskaltautui taas luhtahuittikin esiin ruoikosta lietteen laitaan. Vikloja oli edelleen viisi musta- ja saman verran valkovikloja, kaksi punajalkaa ja yksi rantasipi.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.