24.8.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXV







Elokuussa 1978 oli vapaata 23. päivä ja tietysti piti käydä kyläilemässä Salossa ja siinä samalla retkellä Halikonlahdella parin iltatunnin ajan. Kierros jäi käytännössä altaiden ympärikäynniksi vaikka siinä samalla tuli katsotuksi Halikonjoen taaksekin.

Tullessa altaiden yllä kierteli nuolihaukka korentopyynnissä. Vähän myöhemmin sinisuohaukka, naaraspukuinen, muutteli lounaaseen Joensuun puiston ja Viurilanlahden yli, kaksi kesällä syntynyttä ruskosuohaukkaa oli paikallisina. Illemmalla altailla pyöri myös varpushaukka, joka sitten hävisi etelään. Harmaahaikaroita oli kaikkiaan viisi eri puolilla lahtea. Ruoikossa kutsuivat uunilinnut, yli lensi metsäkirvisiä.

Pientä iltamuuttoa tuntui olevan. Nelisensataa tervapääskyä kerääntyi lahden ylle, varsinaisia pääskyjä tuli ruoikkoon yöpymään noin tuhat, haara- ja räystäspääskyjen joukossa pari törmistäkin. Keltavästäräkkejä tuli yöpymään viisisataa, kottaraisia kolmetuhatta.


( metsäkirvinen lentää )

Kahlaajia näkyi myös kohtalaisesti. Eniten oli suokukkoja, sataviisikymmentä, nuorten joukossa vielä kaksi vanhaa naarastakin. Sirreistä perinteistä peruslajia suosirriä oli vain viisi lintua, kuovisirrejä viisitoista, pikkusirrejä kymmenen ja tällä kertaa runsainta lapinsirriä peräti 35 yksilöä. Taivaanvuohia ja liroja oli kumpiakin kolmekymmentä, tyllejä kaksikymmentä, mustavikloja yhdeksän, valkovikloja kaksi, yksinäinen metsäviklokin muutti yli. Rantasipejä altailla oli seitsemän.

Vesilinnut katsoin vain kolmosaltaalta. Heinäsorsia oli sata, taveja kahdeksankymmentä, lapasorsia siitä puolet ja haapanoita sekä jouhisorsia kolmekymmentä kumpaakin. Tukkasotkia oli kaksikymmentä ja telkkiä tuplaten se.

Edessä oli vapaata enemmänkin joten huomenissa voisi yrittää tätä parempaa tulosta.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.