19.8.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXIV






Vuonna 1978 oli päivän verran aikaa käydä Salossa 16. elokuuta. Iltapäivällä tein runsaan parin tunnin kierroksen Halikonlahdella. Lintuja oli mukavan paljon. Tuohon aikaan vesilintukannat olivat huipussaan, ainakin paljon nykyisiä suuremmat. Lahdellakin oli tuona iltapäivänä noin 2600 puolisukeltajasorsaa. Niistä 1200 oli heinäsorsia, 500 taveja, saman verran lapasorsia, 300 haapanaa ja noin sata jouhisorsaa. Jouhisorsista yksi koiras oli puoliksi albiino ja lisälajina oli myös yksi peruspukuinen heinätavi.Sorsat kerääntyivät kaikesta päätellen laajalta alueelta sulkimaan Halikonlahdelle, läheskään tuollaisia määriä ei sentään yksin siellä pesinyt.



Harmaahaikaroita oli kaksi Viurilanlahden lietteen puolella, missä anaksetkin valtaosin oleskelivat. Nuori ruskosuohaukka kierteli lahtea yrittäen opetella saalistusta.

Kahlaajia olen merkinnyt muistiin yhdestätoista lajista. Tuohon aikaan Halikonlahden parhaat vuodet kahlaajapaikkana alkoivat jo olla takanapäin, erityisesti altaiden lietteet alkoivat jäädä leviävän ruoikon alle ja sama ruoikko valtasi tilaa myös Halikonjoen toisella puolella. Suokukkoja oli eniten, kuusikymmentä. Töyhtöhyyppiä, liroja ja suosirrejä oli jokaista noin 20. Sirrejä oli muutenkin hyvin, kolme pikkusirriä, kymmenkunta lapinsirriä ja peräti 21 nuorta kuovisirriä. Tyllejä oli viisi, taivaanvuohia viisitoista, rantasipejä kolme ja valkovikloja yksi. Töitä oli edessä vielä viikko, sen jälkeen olisi taas pidempi vapaa.


*** 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.