1.8.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXII





Neljä vuosikymmentä sitten 1978 heinäkuun lopussa oli taas vapaata viikonloppua edessä. 29.7. ehdin iltapäiväksi Halikonlahdelle runsaan kolmen tunnin lenkille. Hellettä oli kuten nytkin. Tullessa jo huomasin kuusi harmaahaikaraa altaiden lietteellä, pari niistä lenteli rauhattomasti laajemmallakin ja ennen retken loppua näin yhtaikaa seitsemän lintua ilmassa. Kalasääski oli myös työssään lietteen yllä, toinen tuli puolen tunnin kuluttua Viurilan edustalle kalaan.

Vanha jo pukuaan vaihtava pikkulokki lenteli kolmosaltaan yllä ja viisi räyskää ympäri lahtea, niistä yksi oli nuori, loput aikuisia. Jouhisorsia oli kymmenkunta kolmosaltaalla ja viisi Viurilanlahdenkin puolella. Kottaraisia pyöri altaiden ja lähipeltojen yllä kolmentuhannen linnun parvi.

Kahlaajia oli kohtalaisesti helteestä huolimatta, eniten suokukkoja (70) ja liroja (55). Suosirrejä oli 28, metsävikloja neljä, kaikkiaan kahlaajalajeja 12. Varpushaukka häiritsi niitä lentämällä lietteen yllä.

Seuraavana päivänä oli helle edelleen helvetilinen kuten olen vihkooni kirjannut. Käytinkin neljän tunnin retken soutelemalla silloisella lintuharrastajien paatilla Halikonjoella ja Viurilanlahdella, mukana oli Sundellin Juhani.




Harmaahaikaroita oli edelleen paikalla ainakin neljä, jouhisorsien määrä oli sama kuin eilen. Nyt Halikonjoen yllä saalisteli ampuhaukka, aamupäivällä JS ja Virtasen Kimmo olivat nähneet lahdella kaksi nuolihaukkaa. Räyskiä oli lahden yllä nyt kahdeksan.

Kahlaajien määrä oli vähentynyt edellisiltaisesta. 12 lajia kuitenkin nytkin niitä oli, suokukkoja ja liroja enää 30, suosirrejä 10. Muidenkin lajien yksilömäärät olivat tasaisesti laskeneet. Lopuksi kävimme vielä Joensuun puistossa mutta sieltä emme löytäneet mitään mainittavaa, linnut olivat sulkasadon aikaan piilottelevimmillaan.


***





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.