28.8.2018

Lintuja vihoistani XC



( varpushaukkanaaras muutolla )


Elokuussa 1988 jatkoin lähiretkeilyä Petikon metsissä, kävelymatkan päässä kotoa Martinlaaksossa. 26.8. sää oli edelleen koleaa, koillistuuli puhalsi, pilvet peittivät taivaan ja vettäkin sateli ajoittain. Kaakkois-Suomessa oli matalan keskus ja Vantaa oli kylmän rintaman puolella.

Ringin peltoaukeaa ylitti aamulla varpushaukka matkalla lounaaseen, pari peltosirkkua, toistakymmentä keltavästäräkkiä, viitisentoista metsäkirvistä, 25 haarapääskyä ja närhi näkyivät myös pellon yllä. Metsän puolella oli närhiä lisää ainakin kuusi. Hippiäiset, pajulinnut, vihervarpuset ja rastaat löytyivät metsästä kuin myös pyypoikue emoineen. Pyymosan vaiheilta palasin takaisin tietä kävellen. Västäräkkejä ja keltavästäräkkejä oli sen varressa runsaasti, samoin variksia ja peippoja. Rautiainen, harmaasieppo ja pikkulepinkäinen jäivät yhden havainnon varaan.




Seuraavana päivänä 27.8. kävelin Petikon metsäkierrokseni nyt viiden kilometrin kuntokierrosta pitkin. Palokärki aloitti reitin Ringin pellon laidassa. Pääskyjä oli eilistä enemmän vaikka sää oli oikeastaan ihan samanlainen kuin ennenkin. Närhi löytyi nytkin, samoin pikkulepinkäinen. Pellon yli lensi taas vihervarpusia, keltavästäräkkejä ja pari metsäkirvistä. Metsän puolella löytyi samaa kuin eilenkin, mutta rautiaisia viiden yksilön ehkä poikueparvi. Harmaasieppoja oli neljä, pääskyjä metsänkin yllä kymmeniä, haarapääskyjen joukossa nyt parikymmentä räystäspääskyäkin. Hippiäiset, kuusitiaiset, hömötiaiset tai käpytikka eivät yllättäneet, olivat ihan odotettuja. Takaisin tullessa pellon laidassa oli pensaskerttu, kaksi pensastaskua ja kaksi uutta pikkulepinkäistä. Kävelyn runsain laji oli haarapääsky noin 140 yksilöllä, seuraavaksi runsain eli vihervarpunen jäi 52 yksilöön.

Seuraavana päivänä kävimme koko päivän kyläreissulla Salossa, tosin siinä samalla pienen kierroksen Halikonlahdellakin. Kolmosaltaan reunassa näkyi nuori liejukana, altailla muuten noin 150 nokikanaa. Viurilanlahden puolella oli 19 kanadanhanhea ja kyhmyjoutsenpoikue emoineen. Kaksi tuulihaukkaa ja ruskosuohaukkaa kierteli eri puolilla lahtea. Anas-sorsia huomasimme vain parisataa, joku muu oli merkinnyt niitä vihkoon noin tuhat, muun muassa harmaasorsapoikueen. Kahlaajia oli enää vähän, kolme tylliä, kaksi rantasipiä, neljä töyhtöhyyppää ja 30 suokukkoa. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan päivä tuntui lämpimältä.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.