23.7.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LXIV






Viisi vuosikymmentä sitten kesällä 1968 ehdin harrastamaan vain vähän lintuja. Vuosiyhteenvedossani olen syyttänyt tuosta työesteitä, jaoin päivittäin Turun Sanomia aamuisin ja päivät kuluivat vuokramaalla juurikkaita ja muuta kasvimaata hoitaen. Taisinpa antaa siinä sivussa vielä jotakin matematiikan ja äidinkielen oppia eräälle ehdot saaneelle kaverille joka yritti selvitä seuraavalle luokalle.

Lintuhavaintoja kertyi pääasiassa Salon Sirkkulasta junttipellon ja kasvimaan tuntumasta. Kuudentena päivänä kesäkuuta Toravuoren yllä kierteli mehiläishaukka, variksen kiusaamana. Pitkin kesää Vähäjokivarren rantapusikossa vihelteli punavarpunen, tutulla monivuotisella reviirillään. Lehtilenkin varressa Salon Lukkarinmäessä huomasin laulavan kultarinnan 15.6. ja siitä lähtien kesäkuun lopulle asti.

Halikonlahdella kävin vain pari kertaa, juhannuksena ja toinen päivä heinäkuuta. Kahlaajia oli molemmilla kerroilla paikalla, muun muassa musta- ja valkoviklot. Juhannuspäivänä oli paikalla 150 suokukkoa ja muutama suosirri. Liroja, punajalkavikloja ja töyhtöhyyppiä oli lahdella molemmilla retkillä. Heinäkuun retkellä kuoveja tai suosirrejä ei näkynyt ja suokukkojakaan ei ollut kymmentä enempää.

Kesäkuun viimeisenä kävin Ilmusmäellä, vanhalla reviirillä lauloi kangaskiuru. Heinäkuun neljäntenä Toravuoren laidassa kävi hiirihaukka. Nuolihaukka taisi asustaakin jossakin Toravuoren maisemissa, yleensä yksittäinen näkyi mutta 15.7. pariskunta ahdisteli syöksyillään kanahaukkaa pitkälle Ilmusmäen suuntaan, missä taisi olla kanahaukan pesä. Tuulihaukka näkyi myyräjahdissa Uuden Perniöntien varressa jokivarren peltoaukealla.

Lokkeja muutteli myös Sirkkulan yli, muun muassa kolmen kalalokin porukka 13.7. . Takaisin Saloon ja Halikonlahden kahlaajien pariin taisin tulla vasta mätäkuun jo alettua.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.