22.7.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CX



( liro istuu välillä oksallakin )



Neljä vuosikymmentä sitten oli takana taas täysi viikko töitä, heinäkuun kahdentenakymmenentenä tulin iltasella taas Saloon ja ehdin vielä tehdä lyhyen kierroksen Halikonlahden vedenpuhdistusaltaille. Heinätavikoiras tuli ensimmäiseksi vastaan lennossa altaiden yllä. Saostuskaivolietteen kaatoaltaiden lietteellä ruokaili kolme tylliä ja kymmenen nuorta pikkutylliä. Kahlaajia oli muutenkin kohtalaisesti, metsä- ja mustaviklo sekä pari rantasipiä neljänkymmenen liron lisänä. Suosirrejä oli kymmenen ja niiden mukana kaksi lapinsirriä, kaksi pikkusirriä ja kuusi kuovisirriä. Suokukkoja oli viitisentoista. Lähipelloilla pyöri kolmetuhatta kottaraista, Halikonjoen yllä kolme räyskää.

Seuraavana päivänä vietin enemmänkin aikaa Halikonlahdella, paikallisista lintuharrastajista lahdella oli Virtasen Kimmo ja myös Sundellin Juhani käväisi katsomassa lintutilannetta. Edellisiltaiseen verrattuna kahlaajatilanne viittasi siihen että muutto oli kohtalaista. Liroja oli suunnilleen sama määrä kuin eilenkin, tylleistä paikalla vain yksi ja pikkutylleistä viisi. Mustavikloja muutti yli viiden linnun parvi ja kaksi yksittäistä oli niiden lisäksi paikalla. Kaksi valkovikloakin oli tullut paikallisiksi. Eilisistä sirreistä saostuskaivolietettä kaiveli yhä seitsemän suosirriä, eiliset lapinsirrit ja neljä kuovisirriä. Suokukkojen määrä oli noussut kolmeenkymmeneen. Myös eilinen räyskäperhe kierteli edelleen lahdella ja erikoinen kuudentoista törmäpääskyn porukka muutti altaiden yli lounaaseen.


( mustaviklo kahlaa mieluiten vedessä )

Lauantaina 22.7. vietin lahdella neljä tuntia. Paikalla oli Siitosen Pekka, lintuharrastaja jolla oli mökki Muurlassa valtatien varressa ja muistaakseni tuohon aikaan toimi sairaan- tai mielisairaanhoitajana jossakin lähisairaalassa, joko Märyssä tai Paimiossa joista kummastakin miullakin oli kokemuksia lähimenneisyydessäni. Rengastuslupakin kaverilla oli joten ihan tekijämies...

Lintutilanne oli samantapainen kuin edellisinäkin päivinä. Törmäpääskyjen määrä oli kasvanut jo sataanviiteenkymmeneen, olivat siis lähteneet matkoille pesinnän jälkeen. Räyskäperheen lisäksi mukaan oli tullut neljäskin lintu, aikuinen. Pari käpylintua lensi altaiden yli koilliseen, tikli kierteli Vuohensaarentien varressa.

Kahlaajatilanne tietysti kiinnosti eniten. Suosirrejä oli nyt neljä pikkuporukkaa, yhteensä 20 lintua. Lapinsirrien määrä oli noussut viiteen, kuovisirrien pudonnut kahteen. Kapustarinta, aikuinen, kierteli lahden yllä ja laskeutuikin lietealtaille. Liroja oli jäljellä parikymmentä, suokukkojen määrä oli kasvanut neljäänkymmeneen. Rantasipejä oli jokivarressa kolme. Nuori punajalkaviklo kierteli rauhattomana Viurilanlahden lietteen yllä, valkovikloista toinen oli yhä paikalla, mustavikloja nyt neljä. Viisi töyhtöhyyppää ruokaili Viurilanlahden lietteellä, samoin kahdeksan pikkutylliä. Lietteen yllä lensi kolmen taivaanvuohen ryhmä. Muuttoa tuntui siis olevan.


***


( kottaraisten määrä oli tuohon aikaan vielä tuhansia näihin aikoihin )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.