24.7.2018

Neljä vuosikymmentä sitten CXI






Sunnuntaina 23.7.1978 vietin koko päivän Halikonlahdella. Turhaan siellä ei tarvinnut aikaa viettää, lintuja oli paljon. Halikonjoen itäpuolella retkeilin itsekseni, Viurilanlahden puolella mukana oli myös Virtasen Kimmo.

Tikli tai pari muuttavaa kuovia tulomatkalla lahdelle eivät olleet vielä mitään, mutta jo lietealtailla huomasin että kahlaajia on nyt muutolla. Sirrejä oli enemmän kuin edellisinä päivinä ja suokukkoja sekä liroja edelleen runsaasti.

Tuttu räyskänelikko kierteli vedenpuhdistusaltailla ja niillä oli myös lisää kahlaajia erityisesti vikloja ja sirrejä. Samat räyskät siirtyivät edelläni Viurilanlahdelle, sen lietteellä oli paitsi jo altailta tuttuja kahlaajia, myös kaksi jänkäsirriäistä. Palattuani takaisin altaiden puolelle kävin vanhan polttokaatopaikan kärjessä. Sen edustalla ruoikossa varoitteli liejukana. Peltojen yli lensi käki kohti Joensuun puistoa. Pikkulokkinuorukainen lenteli uloimmalla vedenpuhdistusaltaalla ja kaksi aikuista harmaahaikaraa laskeutui lietteelle. Nämä olivat miulle erityisen innostavia, niistä sain vuodenpinnan numero 199. Missähän pisteessä Sepon projekti mahtoi olla, kahdensadan katkaisusta olisin varmaan kuullut...




Päivän kahlaajalista oli 17 lajin mittainen. Liroja laskin 53, suokukkoja 35, suosirrejä 29. Erikoisemmasta päästä kuovisirrejä oli neljä, jänkäsirriäisiä kaksi ja pikkusirrejä yksi.

Maanantaiaamuna 24.7. ehdin käväistä vielä Halikonlahdella. Lyhyellä käynnillä huomasin edelleen 14 kahlaajalajia. Kuovisirreistä oli jäljellä yksi, muut erikoiset sirrit olivat hävinneet tai piilossa. Lapinsirrien määrä oli pudonnut neljästätoista kuuteen, suosirrien viiteentoista. Räyskistä oli paikalla yksi, kalasääski kävi hakemassa evästä pesueelleen. Pari rytikerttusta lauloi Halikonjokivarressa.

Puolilta päivin lähdin bussilla Helsinkiin. Aneriojärven kohdalla huomasin tuulihaukan, Lahnajärven paussilla varpushaukan. Edessä oli taas työviikko jo illasta alkaen.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.