28.7.2018

Lintuja vihoistani LXXXII







Kesällä 1988 perheemme oli siis tullut iltamyöhällä Tauvon lintuasemalle. Paikalla oli jo miehitystä, Ojasen Mikko ja Liisa, Kylmäsen Reijo ja Fyrstenin Teemu. Verkoista ja katiskoista oli tullut vähän rengastettavaakin. Seuraava aamu oli unikeonpäivä emmekä mekään nukkuneet pitkään, jo neljän jälkeen kiipesin aseman torniin aamumuuttajia vastaan. Ojaset lähtivät Ouluun ja Rannikon Kari tuli käymään asemalle.

Muutto oli vaisua, mutta lajistossa oli kuitenkin jouhisorsia (7), tyllejä (16), karikukko, pikkukuovi, lapinsirri ym kahlaajia. Runsain liikkeelläolija oli naurulokki, sitäkin kuitenkin vain 75. Rengastajia kohtasi hyvä tuuri kun aamun alkajaisiksi kiinni jäi isosirri. Se oli miullekin köyhä vuodari.

Paikallisina oli merihanhia ja kurkia, viimemainittuja 17. Kahlaajia on Tauvossa aina mukavasti, nytkin 24 lajia. Siinä tulivat kertaheitolla lähes kaikki vuoden mittaan vastaan tulevat lajit samana päivänä, mukana jänkäsirriäinen, kolme vesipääskyä ja seitsemän pulmussirriä. Ampuhaukka ja ruskosuohaukka kiertelivät rantoja paikallisia lintuja häiriten. Isosirrejä oli lopulta 46 paikallista, runsaimpana kahlaajana suosirri 235 paikallisellaan.

Ulkonokan komppauskierroksella yllätti laulava pensassirkkalintu. Pikkutiirat olivat paikalla perhekunnittain, 13 lintua laskettiin. Lapintiirasta löytyi vielä yksi poikanen jolla ei ollut rengasta, nyt sitten oli. Joku rengastettu tiiranpoika löytyi vastaavasti jo kuolleena. Merikihupari poikineen kierteli hietikon kärjessä. Sää oli vaihtelevaa, iltapäivällä satoikin kolmisen tuntia. Rengastajat saivat saalista lähinnä aamulla, runsain laji oli Tauvon tapaan pajulintu 22 rengastuksella. Seuraavaksi eniten merkittiin suosirrejä, 7. Ennen illan sateen tuloa muut poistuivatkin asemalta ja jäimme Annen ja Miskan kanssa perheporukalla jatkamaan.


*** 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.