24.5.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LXII









Vuosikymmentä aiemmin, toukokuussa 1968, lintuharrastus kärsi kovasti sekä töistä että erityisesti koulusta. Kymmenentenä toukokuuta olen kuullut aamun lehtilenkillä kevään ensimmäisen käen ja iltapäivän kierroksella Halikonlahdelle nähnyt lapinsirrin lietealtailla.

Yhdestoista päivä tein vain lehdenjakolenkkini, kotikulmilla Mököistenmäessä oli harmaasieppo. 12.-13.5. luokkamme teki retken Maarianhaminaan ja olin sillä mukana. Mikään linturetki se ei ollut, näin sentään vuosilistalleni ensimmäiset allit ja merilokit. Edes kiikaria ei ollut mukanani, tämä nyt oli tällainen luokkahengen nostatusretki missä mie tunsin oloni aika vieraaksi.

Paluu arkeen oli nopea, 14.5. olin taas lehtilenkillä ja keskustasta löytyi sen kevään ensimmäinen pensaskerttu. Viidennestätoista päivästä ei ole jäänyt kerrottavaa, mutta kuudentenatoista päivänä näin pikkukuovin Viurilanlahdella ja merilokin nyt myös Halikonlahdella. Paluuta arkeen syvensi vielä se, että retkelle en päässyt tämän jälkeen muutamaan päivään. Vasta 20.5. kävin taas Halikonlahdella aamulla. Tällä kertaa suosirri oli ensi kertaa altailla kuluvana keväänä. Lapintiirakin oli paikalla.




22.5. ehdin taas käymään lahdella aamulla ja iltapäivällä, välillä olin tehnyt perinteisen kierroksen Toravuorelle. Halikonlahdella kierteli nyt kaksisataa suosirriä ja lietealtailla pyöri kuuden vesipääskyn parvi. Seuraavana päivänä, 23.5. olinkin retkellä noin aamuseitsemästä iltakahteen Halikonlahdella ja länsirannan kartanoiden ympäristössä. Aamu oli kolea, juuri asteen verran plussalla, päivälläkin lämpö jäi kymmeneen asteeseen. Pilvetön taivas vetäytyi päivän mittaan kokonaan peittoon ja illalla tihkuilikin. Aamulla lehtilenkillä oli Kirkonmäellä piipittänyt kaksi käenpiikaa. Vuohensaarentien varressa oli peltosirkku, Viurilan kartanon puistossa sirittäjä, sieltä nousi ilmaan myös lehtokurppa. Törmäpääskyjä oli Viurilanlahdella viisi ja altaiden puolella yksi. Altailla oli Karhumäen Jussin määrittämänä lapinkirvinen jota miekin opettelin tuntemaan. Huuhkajalle oli käynyt huonommin, se löytyi altailta ammuttuna. Lieneekö ollut sama jonka kuulin jo talvella Kirkonmäellä... Heinätavikoiras ja nuori laulujoutsen viettivät aikaa Viurilanlahdella, pari jouhisorsakoirasta vedenpuhdistusaltailla. Lietealtailla oli nyt seitsemän vesipääskyä ja eri puolilla altaita kierteli 70 suosirriä ja 20 lapinsirriä. Pari kapustarintaa kuului vielä Halikonjoen takaa pelloilta. Vuoden aikana näkemieni lajien määrä oli noussut jo 135:een.


***


( vanha yritys kuvata keväistä lapinkirvistä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.