31.5.2018

Neljä vuosikymmentä sitten XCII


( arktiset suosirrit olivat juuri muuttamassa tundralle )



Vuonna 1978 toukokuun lopulla retkeilin päivittäin Halikonlahdella ja länsirannan kartanoiden tienoilla. 29.5. olin retkellä seitsemän ja puoli tuntia. Joensuun kartanonpuistossa lauleli kaksi kultarintaa, nelisen mustapääkerttua, saman verran sirittäjiä sekä lehtokerttuja. Puukiipijä eleli hiljakseen mutta pikkutikat olivat äänekkäitä, toinen kartanon pihassa, toinen puiston länsipuolen portilla, kumpikin huuteli ja rummutteli toisilleen. Pari punavarpustakin vihelteli jokivarressa.

Viurilanlahden puolella ruoikossa lauloi kolme rytikerttusta, pari pikkulokkia äänteli ruoikon edustalla. Lietteelle saapui illan tullen 48 suosirrin parvi. Pikkutyllejä oli kaksi lietteellä. Kuovikin siellä lepäili kahden suokukon kanssa. Kahdenkymmenenviiden töyhtöhyypän porukka kierteli lähipeltojen yllä valmiina lähtemään takaisin etelään, peltotyöt olivat pesät tuhonneet. Viurilanlahden lietteen edustalla ui jouhisorsapari.

Halikonjoen toisella puolella vedenpuhdistusaltailla oli myös kaksikymmentä suosirriä neljän suokukon seurana, kolme vesipääskyä ui uloimmassa altaassa, rytikerttunen lauloi sielläkin.


( suokukoistakin menossa olivat jo jälkijoukot )

Kolmaskymmenes päivä kului itapuoleltaan lahdella. Hyyppäparvi oli yhä pellolla, se oli kasvanut muutamalla yksilöllä. Suosirrejä oli Viurilanlahdella enää viisi mutta niiden seurana oli jänkäsiriäinen. Pikkutyllit, kuovi ja rytikerttuset olivat samat kuin edellisenäkin päivänä.

Katkiluodon tien varressa oli tuttu peltopyypari, vedenpuhdistusaltaillaoli kolmekymmentä suosirriä, niiden joukossa kaksi tylliä, kolme suokukkoa ja kaksi liroa. Kolme pikkulokkia seilasi kolmosaltaan yllä.

Toukokuun viimeisenä kävin pikaisesti illalla lahdella. Linnut olivat katoamassa, suosirrejä enää viisitoista, muuten paikalla enää paikalliset rytikerttuset ja pikkutyllit ja viisi töyhtöhyyppää. Kevätloma loppui tähän päivään, seuraavana alkaisi kesäloma...

***


( lehtokertuista olivat tulleet vasta kärkijoukot )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.