1.6.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LXIII






Toukokuun 1968 lopulla koulu alkoi olla lopuillaan mutta tilalle tuli taas muuta työtä, perheellä oli taas maata vuokrattuna vanhalta kotipaikalta. Toukokuun viime päivinä kävin lehtilenkin ja koulun välillä Halikonlahdella ja kartanoiden ympäristössä. 24.5. kuulin ensimmäisen lehtokertun Viurilan kartanon puistossa. Tuon jälkeen laji yleistyi nopeasti joka puolella.

Seuraavana yönä Halikonlahdella huuteli kevään ensimmäinen luhtahuitti. Pari päivää myöhemmin 27.5. Viurilanlahdella käydesäni huomasin siellä pikkusirrin. Kesäkuun ensimmäisenä samalla lietteellä oli viiden meriharakan parvi joka nousi muutolle itään.

Kesäkuun toisen päivän auringon laskettua lähdin pyöräilemään karkoituksena kuunnella mahdollisia yölaulajia. Muurlan kirkonkylässä lauloikin elämäni ensimmäinen satakieli, ja kohta toinen Ylisjärven toisessa päässä Muurlan Koskella. Siellä kävelin varovasti ihan laulavan linnun viereen kuuntelemaan ja hämmästyin sitä voimaa mikä sen äänessä oli. Kuuntelin sitä pitkään ja palatessani takaisin kotiin järven länsipuolta olikin aamu jo sarastamassa ja Träskvikin vaiheilla lauloi peukaloinen. Seuraavana päivänä olin Sirkkulassa Toravuoren maisemissa ja huomasin vuoren kuusikkolehdossa pyyn. Ilmusmäellä havaitsin kulorastaan.




Neljännen päivän retkellä Toravuorella oli helteistä. Jo aamun lehtilenkillä olin kuullut kevään ensimmäisen punavarpuseni. Mustapääkerttu lauloi vuoren itälaidan lehdossa ja todella suuri yllätys oli mustapääkertun laulua kuunnellessani sekaan tunkeva lyhyttavuinen ”kaakatus” joka sai miut katsomaan taivaalle. Yläpuolellani lensi 200 lintua, jotka äänen ja ulkonäön perusteella tunnistin valkoposkihanhiksi. Sekin oli elämänpinna.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.