27.4.2018

Viisi vuosikymmentä sitten LIX





Huhtikuu 1968 oli loppumassa. Lauantaina 27. päivänä ehdin taas iltapäivällä käymään Halikonlahdella. Lämpöä oli kymmenen astetta, pilviä puolet taivaan alasta ja tuuli lännessä. Kalasääski oli taas lahdella kalassa, rantasipi nyt Vuohensaaressa. Haapanoita oli parin verran, selkälokkeja neljä. Keväälle uutena lajina oli jo aamun lehtilenkillä tullut vastaan tiltaltti Ilomäessä. Päivän lajimäärä jäi neljäänkymmeneenyhteen.

Sunnuntaina 28.4. olin ulkona yli seitsemän tuntia. Lämpötila nousi jo viiteentoista asteeseen, tuuli oli vaimentunut, taivas lähes pilvetön. Kierroksen tein Halikonlahdelle, myös Vuohensaaressa ja Viurilanlahdella kävin.

Tiltaltteja oli nyt jo kolme. Vuohensaaressa oli käpylintukoiras, harmaapäätikkakin kuikutti taas, sinitiainen ja hippiäinen lauloivat ja palokärki rummutteli. Teerien soidinta kuului vastarannalta mutta muuttoa ei kärjessä näkynyt.

Muuttoa oli ollut koska näin keväälle uusina pikkutyllin altailla, suokukkoja viisitoista, sekä altailla että Viurilanlahdella, ja vielä 60 kapustarintaa Katkiluodon pelloilla. Aamun lehtilenkillä oli ylitseni muuttanut jo viisi metsähanhea, altailla haapanoiden määrä oli kasvanut kolmeenkymmeneen. Rantasipejäkin oli jo viisi. Päivän lajimäärä oli vuoden toistaiseksi paras eli 54.




Maanantaina 29.4. merkitsin muistiin lintuja vain aamun lehdenjakolenkiltä, 27 lajia sieltäkin löytyi ja peräti kaksi uutta lajia keväälle. Pajulintu lauloi Kirkonmäellä, samoin tiltaltti. Toinen keväälle uusi oli leppälintu joka lauloi Vähäjokirannassa. Kirkonmäen yli lensi mielestäni myös tilhi koilliseen.

Huhtikuun viimeisenä tein taas iltapäiväkierroksen Halikonlahdella, Vuohensaaressa ja Viurilanlahden puolella. Viidentoista asteen lämpö, lounaistuuli ja lähes pilvetön taivas olivat suosineet lintujen muuttoa ja taas huomasin muutaman keväälle uuden. Keltavästäräkkejä oli vedenpuhdistusaltailla jo kaksi tai kolme, käenpiika piipitteli aamulla Kirkonmäellä ja altailla olivat myös ensimmäiset lirot.

Katkiluodon pelloilla kapustarintojen määrä oli noussut sataan. Samaiseen sataan nousivat huhtikuun viimeisenä myös tuona vuonna näkemäni lintulajit.

***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.