1.3.2018

Viisi vuosikymmentä sitten XLVI




( lapinharakka löytyi samalta paikalta kuin tammikuun lopullakin )


Viisi vuosikymmentä sitten oli päivää tavallista pidempi helmikuu ja miekin linturetkellä tuona helmikuun 29. päivänä. Perinteisen Hämeenkyläntien kierrokseni tein parin ensimmäisen aamutunnin aikana. Lämpöä oli nollan kahta puolta, tyyntä ja aamun pilvet häipyivät retken aikana.

Kevään merkkinä voi pitää sitä että lajimäärä aamun mittaan nousi seitsemääntoista, taisi olla siihen mennessä vuoden paras päivä. Uusia lajejakin joukkoon mahtui, jo aamun lehdenjakolenkillä olin kuunnellut Kirkonmäeltä huuhkajan huhuilua. Tuo jos mikä taisi olla joku kiertolaishuuhkaja, siihen aikaan ei edes unta nähty nykyisistä cityhuuhkajista. Eilen kävin Salossa kuuntelemassa mitä Karhumäen Jussilla oli kerrottavaa viidestä vuosikymmenestään Salon seudun huuhkajien parissa ja ainakin sen hän totesi ettei noista keväisistä huhuilijoista yleensä ole sanottavaa apua pesiä etsiessä, tämä oli hyvä esimerkki siitä.

Hämeenkyläntien varressa huuteli kevään herättämä harmaapäätikka, sekin oli miulle vuodenpinna. Yli lensi myös vihervarpunen. Viherpeipot ja käpylinnut olivat myös näkyvämpiä kuin koko alkuvuonna. Lapinharakka oli kuin ennenkin, vahti silmä tarkkana lumipeitettä Fulkilan kartanon lähellä pellon laidassa. Kotiin tullessa Mököistenmäessä Kuiron leipomon kulmalla huomasin sen vuoden ensimmäisen sinitiaiseni. Vuoden lajimääräni nousi samalla jo kahteenkymmeneenkuuteen.

Lähipäivät osoittivat kuitenkin että oikeata kevään alkua saa vielä odottaa.


***



( ei sinkkari ainakaan kaupungilla kovin tavallinen vielä tuolloin ollut )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.